Taiwan tar i bruk egen vaksine, antisanksjonslov i Kina og motstand mot koronavaksinen i Papua, Indonesia

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Taiwan tar i bruk egenprodusert vaksine

Embed from Getty Images

Myndighetene i Taiwan har begynt å ta i bruk den egenproduserte vaksinen Medigen etter å ha hasteautorisert den forrige måned. Taiwan har hatt relativt lave smittetall gjennom store deler av pandemien, men et utbrudd i mai skapte bekymring, spesielt rundt spredningen av Delta-varianten. Mindre enn 5% av Taiwans befolkning er fullvaksinert, mens rundt 40% har fått første dose. President Tsai Ing-wen fikk sin første dose Medigen på mandag.

Samtidig har autoriseringen vært gjenstand for kritikk og anklagelser. Vaksinen har ennå ikke nådd fase 3 i kliniske studier, og noen, inkludert opposisjonspartiet Kuomindang, hevder at vaksinen er utrygg eller at autoriseringen har gått for raskt. To medlemmer av partiet gikk til rettslig aksjon for å prøve å få autoriseringen trukket tilbake.

Medigen Vaccine Biologics Corp, selskapet som står for utviklingen av vaksinen, uttalte derimot at det ikke er noen store sikkerhetsrisikoer knyttet til å ta den, og at antistoffene ikke er “verre” enn de som utløses av AstraZeneca-vaksinen. Taiwan har frem til nå benyttet seg av Moderna og AstraZeneca, men så langt har over 700 000 personer registrert seg for å ta Medigen.

Kina: antisanksjonslov og trebarnspolitikk

Bildetekst

Den nasjonale folkekongressen i Kina (NPC) møttes forrige uke for å gjennomgå lovforslag.

En mye omtalt antisanksjonslov var forventet å bli vedtatt i Hongkong og Macau, men har blitt utsatt. Loven, som ble vedtatt på fastlandet i juni, forbyr selskaper i Kina å overholde sanksjoner mot kinesiske individer eller entiteter.

Det siste året har kinesiske myndighetspersoner og -organer vært gjenstand for flere sanksjonsrunder fra vestlige land. USA har blant annet innført sanksjoner mot en rekke myndighetspersoner i Hongkong, som en reaksjon på Kinas inngripende politikk der, iverksatt gjennom den nye sikkerhetsloven. Sanksjonene inkluderte Hong Kongs leder Carrie Lam. EU, Storbritannia, Canada og USA innførte sanksjoner mot Kina tidligere i vår. Årsaken var Kinas behandling av uigurbefolkningen i Xinjiang.

Ifølge den nye loven vil banker og selskaper i Kina, også utenlandske, kunne straffes dersom de overholder disse sanksjonene. Hongkong er senter for blant annet en lang rekke internasjonale finansinstitusjoner. Eksperter frykter at den nye loven vil gjøre Hongkong mindre attraktiv for internasjonal tilstedeværelse.

NPC har også offisielt vedtatt juridiske endringer som tillater par å få opp til tre barn. Endringene ble annonsert allerede i mai, men vedtatt forrige uke. I tillegg til å gi tillatelse til tre barn, har myndighetene også vedtatt en rekke tilleggsresolusjoner som skal gjøre det mer attraktivt å få flere barn. Disse inkluderer fjerning av en straffebot som tidligere ble pålagt par som fikk for mange barn i henhold til daværende lovgivning. I tillegg er det en oppfordring til lokale myndigheter om å tilby barnepermisjon og å bedre kvinners arbeidstakerrettigheter.

Mistillit mot indonesiske militærstyrker gir frykt for koronavaksine i Papua

Kartet viser Papua, Indonesia i vest og Papua Ny-Guinea i øst. Bilde: Freeworldmaps.net.

Innbyggere i den indonesiske provinsen Papua, som ligger vest på øyen Ny-Guinea, motsetter seg koronavaksinen grunnet sterk mistillit mot indonesiske myndigheter og militærstyrker. Den vestlige delen av øyen Ny-Guinea er underlagt indonesisk styre, men siden 60-tallet har det blitt reist krav om uavhengighet, krav som Indonesia kategorisk har avvist. Den langvarige konflikten mellom papuanerne og indonesiske myndigheter, som har inkludert økonomisk marginalisering og undertrykking av papuanerne og militær brutalitet, bidrar under pandemien til spredningen av konspirasjonsteorier. Noen er bekymret for at innholdet i vaksiner som fraktes gjennom Indonesia vil bli erstattet av giftige stoffer.

Bekymringene får grobunn på sosiale medier, og utspiller seg på lignende vis i nabolandet Papua Ny-Guinea. Enkelte sosiale medier-poster påstår å ha bevis for at lokale innbyggere tvangsvaksineres som del av medisinske eksperimenter. Andre hevder at vaksinekampanjen er del av et folkemordsplott. Tidligere denne måneden brøt det ut demonstrasjoner mot vaksineringsprogrammet. Lokale medier rapporterte om at sikkerhetsstyrker svarte med arrestasjoner og vold mot sivile.