Økonomisk krise for Sri Lanka, Kashmirsk uavhengighetsleder død i husarrest og demonstrasjoner mot myndighetenes koronahåndtering i Filippinene

Illustrasjonsfoto: Folk handler langs veien mellom Colombo og Nuwara Elia. (Foto: Piqsels.com)

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Sri Lanka i økonomisk matkrise

Embed from Getty Images

En grønnsakshandler venter på på kunder på et lokalt grønnsaksmarked i Anuradhapura i mars i fjor, da portforbudet ble opphevet for et par timer. (Foto: Tharaka Basnayaka/NurPhoto via Getty Images)

Sri Lanka har erklært en økonomisk unntakstilstand etter at et kraftig fall i verdien av det sørasiatiske landets valuta forårsaket en økning i matvareprisene. Myndighetene sier at de vil ta kontroll over tilførselen av grunnleggende matvarer, inkludert ris og sukker, og sette prisene i et forsøk på å kontrollere stigende inflasjon.Sri Lankas rupi har falt med 7,5% mot amerikanske dollar i år. De omfattende krisetiltakene trådte i kraft tirsdag denne uka, som følge av kraftige prisstigninger på sukker, ris, løk og poteter. Lange køer har også dannet seg utenfor butikkene på grunn av mangel på melkepulver, parafinolje og kokegass, til tross for at Sri Lanka har innført 16-dagers portforbud til neste mandag på grunn av økning i COVID-19-tilfeller.

Rajapaksa har utnevnt en offiser til kommissærgeneral for essensielle tjenester for å koordinere tilbudet av ris, sukker og andre forbruksvarer. Kommissærgeneralen vil blant annet kunne ta beslag i varene hos forhandlere og grossister. Myndighetene vil også kunne arrestere folk som hamstrer essensielle matvarer og fastsette kontrollerte priser for spesifikke matvarer for å forhindre store prisforskjeller i markedet.

Sri Lankas økonomi krympet med 3,6 prosent i 2020 på grunn av pandemien, og allerede i mars i fjor forbød regjeringen import av biler og andre varer – blant annet matoljer og gurkemeie – for å prøve å redde valutahandelen. For to uker siden økte sentralbanken i Sri Lanka renta i et forsøk på å øke verdien av den lokale valutaen.
Sri Lankas valutareserver falt til 2,8 milliarder dollar i slutten av juli, fra 7,5 milliarder dollar i november 2019, da regjeringen tiltrådte. Rupien har mistet mer enn 20 prosent av verdien mot amerikanske dollar fra november 2019 og frem til i dag, ifølge bankdata.

Det har vært en rask økning i COVID-19-dødsfall på Sri Lanka de siste ukene, med mer enn 200 dødsfall om dagen og mer enn 4500 daglige tilfeller rapportert de siste 10 dagene. Siden starten av pandemien har Sri Lanka registrert 8991 koronarelaterte dødsfall, ifølge offisielle tall.

Kashmirsk separatistleder død i husarrest

Embed from Getty Images

Syed Ali Shah Geelani blir pågrepet av indisk politi utenfor huset sitt i august, 2016, etter at han prøvde å delta i en protestmarsj mot en indisk militærleir i Srinagar under et strengt portforbud. (Foto: Syed Shahriyar/NurPhoto via Getty Images)

Syed Ali Shah Geelani døde onsdag kveld hjemme i huset sitt i Srinagar etter lang tids sykdom, 92 år gammel. Geelani stod i spissen for Kashmirs bevegelse for retten til selvbestemmelse og var også en sterk forkjemper for sammenslåing med Pakistan. Han var en av de øverste lederne i uavhengighetsbevegelsen, og har vært i husarrest store deler av de siste 11 årene. I følge en nekrolog publisert i Al Jazeera var han et sterkt symbol på motstandsbevegelsen i Kashmir, som enten vil at Kashmir skal være et selvstendig land, eller at de skal slås sammen med Pakistan.

Etter hans død har indiske sikkerhetsstyrker iverksatt strenge tiltak i hovedstaden Srinagar. De har blant annet plassert piggtråd og barrikader på veiene nær Geelanis hus, og soldater er utplassert. Det blir rapportert om at internett og telefon-nettet er nede i store deler av Kashmir, og det er mulig det blir erklært portforbud for å prøve å forhindre demonstrasjoner. Geelani ble begravd torsdag tidlig morgen, og bare helt nære slektninger fikk lov til å delta. Geelanis familie anklager indiske sikkerhetsstyrker for å ha hastegravlagt Geelani for å unngå en massemarkering.

Geelani var en lovgiver i mer enn 15 år, og representerte Jamaat-i-Islami – en stor politisk-religiøs organisasjon i indiske Kashmir. Jamaat-i-Islami ble forbudt av statsminister Narendra Modis regjering i 2019. Han tilbrakte lange perioder i fengsel, inkludert nesten 10 år etter 1962, kort tid etter at han begynte å aksjonere for at Kashmir skulle slå seg sammen med Pakistan. Geelani ledet en fraksjon fra All Parties Hurriyat Conference, en paraplygruppe på nesten to dusin separatistpartier – men han trådte ut i 2020 og anklaget andre for å «gjøre opprør mot hans ledelse».

Han var kjent for sin sterke motstand mot enhver form for dialog med India. Han insisterte på at en folkeavstemning om hvorvidt Kashmir skulle forbli under indisk styre skulle holdes før samtaler overhodet kunne finne sted. Dette satte ham ofte i konflikt med yngre kolleger, som kanskje var mer åpne for å føre samtaler med indiske ledere.

I 2020 ble Geelani tildelt Nishan-e-Pakistan, Pakistans høyeste sivile ære.

Vaksine og Covid-trøbbel i Filippinene

Embed from Getty Images

Filippinske helsearbeidere demonstrerer utenfor helsedirektoratet i Manila, 1. september i år (Foto: Lisa Marie David/NurPhoto via Getty Images)

Påstander om misbruk av COVID-19-midler har begynt å sirkulere på Filippinene, noe som har ført til sinne blant landets helsearbeidere. På onsdag demonstrerte flere foran helsedirektoratet i den filippinske hovedstaden for å få utbetalt lønnstilleggene de har blitt lovet. I tillegg krever de risikotillegg og at Dutertes helsesekretær Francisco Duque må fratre sin stilling. På onsdag passerte landet 2 millioner smittetilfeller – nær en fjerdedel av disse ble registrert i august i år. Mer enn 33 000 filippinere har så langt mistet livet i pandemien, og helsearbeidere er overveldet. En tidligere rådgiver i helsedirektoratet advarer nå om at landet kan bli et nytt episenter for pandemien.

På tross av den markante økningen i tilfeller de siste dagene forsvarer president Duterte regjeringens håndtering av pandemien. Han støtter helsesekretær Duque som insisterer på at han fortsatt har presidentens tillit, selv etter at statsrevisorer har påvist ‘uregelmessigheter’ verdt over en milliard dollar i utgifter knyttet til koronahåndteringen.

Revisorene fant ut at regjeringen hadde kjøpt overprisa masker og beskyttelsesutstyr, og at helsedirektoratet har unnlatt å dele ut bevilgninger verdt flere milliarder pesos til helsearbeiderne. Opposisjonssenator Risa Hontiveros hevdet onsdag at ledelsen i selskapet som fikk tilslag på utstyrsleveranser til Filippinene har rulleblad, og er etterlyst i Taiwan. I tillegg mener hun at disse menneskene har forbindelser til en kinesisk statsborger som står president Duterte nær.

Duterte ga helsemyndighetene ti dagers frist fra 21. august for å utbetale tilleggene til helsearbeidere etter at sykepleiere truet med å si opp og fagforeninger truet med generalstreik, men fortsatt har flere enn hundre tusen arbeidere ikke fått godtgjørelsene de har krav på.
Helsesekretær Duque ba onsdag denne uken om mer tid, men innrømmet torsdag at det ikke er satt av midler i budsjettet til å utbetale ytterligere risikogodtgjørelser til landets helsearbeidere. Han sa også at det ikke er satt av en klar bevilling for å kjøpe ytterligere vaksiner neste år, da vaksinekjøp skal finansieres av lån fra andre land og et eventuelt overskudd i offentlige inntekter, noe som ikke er garantert.