Nattlig militærparade i Nord-Korea, Kina med bistand til Afghanistan og Duterte til valg som visepresident på Filippinene

Foto: Prachatai via Flickr, CC BY-NC-ND 2.0.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Nattlig militærparade i Nord-Korea vekker oppsikt

Denne uken markerte Nord-Korea sin egen 73-årsdag ved å arrangere en stor militærparade midt på natten i Pyongyang. Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un skal tilsynelatende ikke ha holdt noen egen tale under paraden, men han ble observert vinkende til folkemassen som var tilstede.

Paraden inneholdt mange av de vanlige ingrediensene i militærparader, det vil si fremvisning av marsjerende soldater, samt fly, en rekke ulike våpen og salutter. Det som vakte mer oppsikt ved paraden var heller fokuset på å vise frem den sivile beredskapen — noe som nok har fått en større betydning etter koronapandemien. Bildene fra paraden viser for eksempel en stor gruppe personer kledd opp i oransje beskyttelsesdrakter med gassmasker. Nord-Korea har foreløpig ikke rapportert et eneste utbrudd av covid-19. Det har heller ikke vært noen indikasjoner på at det har vært smitte i landet, men ifølge CNN tviler eksperter på at det faktisk stemmer at landet har vært smittefritt.

Kina lover bistand og vaksiner til Afghanistan

Embed from Getty Images

Dagligliv i Afghanistan. Bildet er tatt i mars 2021. Foto: Haroon Sabawoon/Anadolu Agency via Getty Images

Kina har besluttet å gi 200 millioner yuan (ca. 270 millioner kroner) i bistand til Afghanistan, inkludert matforsyninger og vaksiner mot koronavirus. Hjelpen kommer samtidig med en beskjed fra Beijing om at de er klare til å opprettholde kommunikasjonen med den nye Taliban-regjeringen. I følge BBC, skal Kina ha uttalt at etableringen av den nye midlertidige regjeringen var et «nødvendig skritt for å gjenopprette orden» i Afghanistan.

USAs president Joe Biden har derimot sagt at landet fortsatt er «langt unna» fra å anerkjenne Taliban-regjeringen. I mellomtiden har Kina vært raske på ballen, og Kinas utenriksminister Wang Yi kunngjorde hjelpetiltakene for Afghanistan på et møte på onsdag, sammen med kolleger fra flere av Afghanistans naboer – Pakistan, Iran, Tadsjikistan, Usbekistan og Turkmenistan. Han oppfordret også disse landene til å samarbeide for å hjelpe Afghanistan, og la til at Kina også ville gi 3 millioner vaksinedoser til Afghanistan.

Duterte nominert til visepresidentkandidat på Filippinene

Foto: Prachatai via Flickr, CC BY-NC-ND 2.0.

Den filippinske presidenten Rodrigo Duterte godtok onsdag sitt partis nominasjon om å stille til visepresident ved valget neste år. Han gikk ifølge CNN dermed videre med en plan som blir kritisert av rivaler for å være et kynisk grep for å opprettholde sin egen politisk makt.

Duterte, som er 76 år, er på grunn av grunnloven utestengt fra å søke en ny presidentperiode, og hans interesse for den stort sett seremonielle stillingen som visepresident har blitt avvist av motstandere som et forsøk på å bli i embetet men samtidig unngå potensielle rettslige skritt i inn- eller utland. Men Duterte, som alltid har fremstilt seg selv som en motvillig leder, sa at avgjørelsen hans var drevet av kjærlighet til landet.