Koreansk bølge i engelsk språk, presidentkandidater kunngjort på Filippinene og jordskjelv i Pakistan

Den koreanske Netflix-serien "Squid Game" har blitt en suksess verden over. Foto: Netflix.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Minst 20 døde etter jordskjelv i Pakistan

Embed from Getty Images

Minst 20 personer omkom og mer enn 300 ble skadet etter jordskjelvet i Balutsjistan-provinsen i Pakistan den 7. oktober. Foto: Mazhar Chandio/Anadolu Agency via Getty Images.

Tidlig på morgenen torsdag denne uken ble det sørlige Pakistan rammet av et jorskjelv målt til en styrke på 5,7. Minst 20 personer skal ha mistet livet og flere hundre er skadet, ifølge The Guardian. Episenteret for skjelvet var i Balutsjistan-provinsen. Det hardest rammede området er den avsidesliggende fjellbyen Harnai, der mangel på asfalterte veier, elektrisitet og mobiltelefondekning gjør redningsarbeidet vanskelig. Jordskjelvet kunne også kjennes i Balutsjistans provinshovedstad, Quetta, som ligger omtrent 100 kilometer vest for episenteret.

Pakistan ligger i området der de indiske og eurasiske tektoniske platene møtes, noe som gjør landet utsatt for jordskjelv. I oktober 2015 rammet et jordskjelv på 7,5 både Pakistan og Afghanistan, og nesten 400 mennesker omkom. Landet ble også rammet av et jordskjelv med en styrke på 7,6 i oktober 2005. I dette skjelvet mistet nesten 80.000 mennesker livet, og om lag 3,5 millioner ble hjemløse, hovedsakelig i den Pakistan-kontrollerte delen av Kashmir.

Koreansk bølge påvirker engelsk språk

Den koreanske Netflix-serien «Squid Game» har blitt en suksess verden over. Foto: Netflix.

Fra K-pop til Netflix-serien «Squid Game» – koreansk populærkultur ser ut til å fortsette sin seiersgang verden over. Koreanere bruker begrepet «hallyu» for å beskrive fenomenet, det vil si den «koreanske bølgen» av underholdning som har fått millioner av følgere i Asia og andre deler av verden. Et tydelig tegn på innflytelsen fra den kulturelle eksporten er at mer enn 20 ord med koreansk opprinnelse nå har blitt lagt til i Oxford English Dictionary, ifølge CNN.

I oppdateringen er koreansk mat en viktig kategori. Blant de nye ordene som har blitt lagt til finner vi «banchan», en liten siderett med grønnsaker som blir servert sammen med ris i et typisk koreansk måltid, «bulgogi», som er tynne skiver av marinert, grillet eller stekt biff eller svinekjøtt, samt «dongchimi» som er en type kimchi laget av reddik.

Andre ord som ble lagt er «Hanbok», den tradisjonelle koreanske drakten som bæres av både menn og kvinner, «aegyo», en type søthet eller sjarme som skal være typisk koreansk, og «mukbang», det vil si en video med en person som spiser store mengder mat og samtidig snakker med publikum.

Av de nylig tilførte ordene, er det ikke alle som er direkte lånord fra koreansk. Flere ord er også nye formasjoner eller uttrykk. Dette gjelder for eksempel ordet «skinship», som er en blanding av de engelske ordene for hud og slektskap. Ordet brukes til å beskrive den rørende eller nære fysiske kontakten mellom foreldre og barn, eller mellom kjærester eller venner.

Filippinene: Diktatorsønn stiller til valg som president

Embed from Getty Images

Tidligere senator Ferdinand «Bongbong» Marcos Jr. poserer for mediene etter å ha annonsert sitt kandidatur for presidentvalget på Fiippinene i 2022. Foto: Rouelle Umali – Pool/Getty Images.

Den eneste sønnen til den avdøde filippinske diktatoren Ferdinand Marcos kunngjorde tirsdag at han stiller til valg som president neste år, melder CNN. Ferdinand Marcos jr., bedre kjent under kallenavnet «Bongbong», ble dermed den fjerde kandidaten som kunngjorde sitt ønske om å etterfølge den sittende presidenten, Rodrigo Duterte. De andre presidentkandidatene i det kommende valget er boksestjernen Manny Pacquiao, Manila-ordfører Francisco Domagoso og senator Panfilo «Ping» Lacson.

Ferdinand Marcos Sr. døde i eksil på Hawaii i 1989. Det var da tre år siden han flyktet fra Filippinene etter revolusjonen i 1986, som endte tiårene han satt som diktator. Tusenvis av mennesker ble fengslet og torturert i løpet av perioden Marcos Sr. styrte Filippinene.

Den avdøde diktatorens enke, Imelda Marcos, kom derimot tilbake til Filippinene og ble valgt fire ganger inn i representantenes hus, til tross for mange kontroverser. Ferdinand Marcos Jr. stilte for øvrig også opp som kandidat til visepresident ved valget i 2016, men tapte knepent til sittende Leni Robredo.