Brann i Taiwan, mann dødsdømt for drap og erklæring om biologisk mangfold

Bilde fra Kunming, byen hvor FNs konferanse for biologisk mangfold holdes. Bilde via Flickr.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Erklæring om biologisk mangfold vedtatt i Kina

Embed from Getty Images

Bilde fra en pressekonferanse holdt i februar i forberedelse til FNs konferanse for biologisk mangfold (COP15).

Over 100 land vedtok «Kunming-erklæringen» for å reversere tap av biologisk mangfold onsdag 13. oktober under FNs konferanse for biologisk mangfold, også kjent som COP15. Erklæringen ble oppkalt etter den kinesiske byen der COP15 finner sted. FN-konferansen, det største globale møtet om biologisk mangfold, finner sted i to deler. Den første arrangeres stort sett virtuelt denne uken på grunn av koronarelaterte restriksjoner i Kina. Andre runde vil finne sted fysisk neste år når en global avtale om biologisk mangfold forventes å bli ferdigstilt.

Kinas miljøminister Huang Runqiu kunngjorde vedtakelsen av Kunming-erklæringen og sa at hovedformålet var å gjenspeile alle partenes politiske vilje og sende et sterkt budskap til det internasjonale samfunnet. Han understreket at det ikke var en forpliktende internasjonal avtale, og at tøffe forhandlinger ligger i vente i utarbeidelsen av et rammeverk for å lede arbeidet med å ivareta naturen og økosystemene.

Finansieringsgapet for å reversere nedgangen i biologisk mangfold innen 2030 er anslått til mer enn 700 milliarder dollar per år. Avtalen må derfor inneholde tilstrekkelig finansiering. Under sine virtuelle diskusjoner denne uken sa deltakerne på toppmøtet i Kunming at nøkkelen var å sikre at mål eller mål som gjenspeiles i den eventuelle biologiske mangfoldsavtalen kan implementeres.

Målene for biologisk mangfold for 2020 som ble satt for ti år siden i Aichi, Japan har enda ikke blitt nådd. Fremover vil forhandlingene fokusere på å utarbeide et rammeverk for biologisk mangfold etter 2020. Det nåværende utkastet beskriver 21 mål for hasteaksjon i løpet av det neste tiåret. De inkluderer beskyttelse av minst 30 prosent av land- og sjøområder, eliminering av plastavfall i havet og bærekraftig praksis for landbruk, havbruk og skogbruk. I tillegg vil investeringen i biologisk mangfold bli økt til 200 milliarder dollar i året, mens subsidier til næringer som skader miljøet vil reduseres med minst 500 milliarder dollar i året.

Kinesisk mann dødsdømt for drap på kona

Bilde av Lhamo fra en av hennes videoer. Skjermdump fra Douyin.

En kinesisk mann ved navn Tang Lu er dømt til døden etter at en domstol fant ham skyldig i å ha drept sin ekskone Lhamo midt under en direktestrømming på sosiale medier i september i fjor. Ifølge domstolen helte han bensin på 30 år gamle Lhamo og satte fyr på henne. Retten anklaget Tang for forsettlig drap og kalte metoden hans «ekstremt grusom». Lhamo var en populær tibetansk influenser fra det sørvestlige fylket Jinchuan i provinsen Sichuan, med hundretusenvis av følgere på Douyin, den kinesiske versjonen av TikTok. Her lastet hun opp videoer av livet på landet, med sanking av urter, fjellvandring og matlaging.

I begynnelsen av september i fjor holdt hun en direktestrømming foran flere hundre mennesker da en mann kom inn. Seerne hørte henne skrike før skjermen ble mørk. Hun ble innlagt på sykehus med brannskader på 90% av kroppen, og døde i slutten av måneden. Tang skal ha angrepet Lhamo flere ganger etter at de giftet seg. Etter at hun forlot ham første gang i mars 2020 skal han ha tvunget henne til å gifte seg på nytt, men hun søkte skilsmisse igjen i juni, tre måneder før angrepet.

Saken har satt søkelys på vold i hjemmet i Kina og mangelen på beskyttelse for ofre til tross for endringer i lovgivning fra myndighetene. Lhamos død, som fulgte flere påståtte overgrep mot henne, ubehandlede klager til politiet og forsøk på å forlate Tang, førte til kampanjer for å styrke lovene og gjøre skilsmisse lettere for kvinner som opplever vold. Kina kriminaliserte vold i hjemmet i 2016, men det er fortsatt utbredt, spesielt på landsbygda. Tradisjonelle tabuer og verdier blant lokalsamfunn og myndigheter hindrer framgang, og mange kvinner på landsbygda går tilbake til voldelige ektemenn ettersom de ikke har tilstrekkelig økonomisk eller annen støtte etter å ha forsøkt å forlate dem. I tillegg anser lokalt politi ofte fortsatt vold i hjemmet som en privat familiesak der det offentlige vanligvis ikke burde engasjere seg.

46 drept i brann i Taiwan

Embed from Getty Images

Redningsarbeidet pågår for å finne overlevende i den forkullede bygningen etter brannen.

46 mennesker er døde og 41 er skadet etter at det brant i en bygning i Kaohsiung sør i Taiwan på torsdag. Brannen startet rundt klokken 3 på morgenen og omsluttet etter hvert alle bygningens 13 etasjer, som huset både butikker, kontorer og leiligheter. Ifølge en politibetjent var bygningen 40 år gammel og huset for det meste eldre innbyggere med lav inntekt. Det ble sendt mer enn 70 brannbiler for å få has på den voldsomme brannen, som ble slukket i 7-tiden, og redningsarbeidet pågikk hele dagen. Brannens årsak er uklar, men påtenning utelukkes ikke. Taiwans president Tsai Ing-wen har uttrykt kondolanse til ofrene for brannen i et Facebook-innlegg.