Nord-Korea tester ubåt-missil, LinkedIn-nedstenging i Kina og vaksinasjon av en milliard i India


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Nord-Korea med ny rakettest fra ubåt

Nord-Korea gjennomførte tirsdag en prøveskyting av et nytt missil fra en ubåt. Det er første gang på to år at Nord-Korea gjennomfører en slik ubåtbasert oppskytning, men er landets åttende rakettest så langt i år. Hendelsen har blitt møtt med kritikk fra flere FN-land. USA og Storbritannia kalte inn Sikkerhetsrådet til et hastemøtet etter oppskytingen natt til i dag. Norges FN-delegasjon har fordømt prøveskytingen.

Oppskytningen fant sted kun timer etter at spesialutsendinger på Nord-Korea møttes til samtaler i Washington for å diskutere landets atomvåpenkapabiliteter. Sør-Koreas sikkerhetsråd uttrykte skuffelse over at Nord-Korea gjennomførte en oppskytning samtidig med internasjonale forsøk på å opprettholde dialog.

Nord-Korea bekreftet onsdag at oppskytningen av en såkalt SLBM (submarine-launched ballistic missile) hadde funnet sted. I tillegg hevdet de at missilet kan gjennomføre mavøvreringer under flyvning som gjør det vanskeligere å oppdage. Sør-Korea testet sin egen SLBM forrige måned, og hevdet å være det syvende landet med denne typen missiler, og nektet dermed å anerkjenne Nord-Koreas SLBM-kapabiliteter.

LinkedIn stenger i Kina

Microsoft har besluttet å stenge den lokale versjonen av nettverksappen LinkedIn i Kina. Selskapet peker på mer utfordrende forhold knyttet til myndighetenes innstramminger av tech-selskaper den siste tiden. Ifølge the Wall Street Journal hadde LinkedIn fått en frist fra kinesiske internettreguleringsmyndigheter om å sørge for bedre oversyn over innholdet i appen.

Kinesiske myndigheter har innført strengere reguleringer mot store tech-selskaper det siste året med formål å begrense monopolvirksomhet og uregulert innhenting av persondata.

Forrige måned blokkerte LinkedIn profilene til flere amerikanske journalister og akademikere i appen i Kina, med begrunnelse at de inneholdt forbudt materiale.

Microsofts Mohak Shroff sier selskapet har planer om å erstatte LinkedIn med en ny app med formål å hjelpe folk å søke jobber, men som ikke har de samme nettverkingsmulighetene.

India har vaksinert én milliard

Embed from Getty Images

På 278 dager har India gitt ut én milliard vaksinesjonsdoser til befolkningen. Rundt 30% (290 millioner) av befolkningen kvalifisert for vaksinasjon har fått to doser, mens rundt 700 millioner mennesker har fått én dose.

India er det andre landet etter Kina som har gitt ut vaksinedoser til en milliard mennesker. Ifølge myndighetene er målet å ha minst en milliard mennesker fullvaksinert ved utgangen av 2021, men eksperter mener tempoet må opp dersom de skal klare det.

India har også vært hardt rammet av pandemien, spesielt under en svært alvorlig andre bølge i vår. Så langt har landet rapportert mer enn 34 millioner koronatilfeller, kun slått av USA. Landet har registrert mer enn 450 000 koronadødsfall, kun USA og Brazil har flere.