Studenter fengslet i India for å feire Pakistans cricket-seier, Macron frir til India og Indonesia med samarbeidsavtale, og mann pågrepet etter knivangrep i Tokyo

President Emmanuel Macron og statsminister Narendra Modi under åpningen av et solkraftverk i Mirzapur, mars 2018. (Foto: MEAgallery / Flickr.com)

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Studenter arrestert for å ha feiret Pakistans historiske cricket-seier mot India

Embed from Getty Images

Shaheen Afridi på det pakistanske landslaget i cricket feirer et godt slag mot Indias kaptein Virat Kohli under verdenscup-kampen mellom India og Pakistan i Dubai, 24. oktober. (Foto: Francois Nel/Getty Images)

Forrige søndag slo Pakistan India i en verdenscup-kamp for første gang. I India og indisk-styrte Kashmir har dette ført til arrestasjoner av studenter som feiret seieren. I Agra, delstatshovedstaden i Uttar Pradesh, har tre studenter blitt utvist fra utdanningsinstitusjonen sin og fengslet etter at de angivelig sendte ‘antinasjonale’ meldinger over Whatsapp da Pakistans seier var et faktum. På onsdag tvitret politiet at fem mennesker i delstaten hadde blitt arrestert etter at «anti-nasjonale elementer brukte respektløse ord mot det indiske landslaget og kom med anti-indiske kommentarer som forstyrret freden».
Politiet fortalte CNN på torsdag at de tre studentene ble fengslet for å bedrive oppvigleri og cyberterrorisme, og for å ha «begått en lovovertredelse med hensikt å forårsake, eller som er egnet til å forårsake, frykt eller redsel for allmennheten, eller for enhver del av offentligheten hvorved enhver person kan bli overtalt til å begå en krenkelse mot staten eller mot den offentlige roen.» Studentene er muslimske studenter fra indisk-styrte Kashmir, og Nashir Khuehami, nasjonal talsmann for Jammu og Kashmir studentorganisasjon, fortalte CNN at det ikke er noen tvil om at de tre studentene blir brukt som syndebukker nettopp fordi de er muslimer fra Kashmir: «Jeg har snakket med andre studenter, ikke-kashmirske studenter på høyskolen, som alle sa at joda – de heia på Pakistan og postet noe på sosiale medier som kunne være litt sårende, men anklagen går på at de ropte anti-nasjonale slagord mot India og for Kashmirs frigjøring. Lokale studenter forteller meg at det er løgn og totalt grunnløst, så åpenbart blir de tre studentene brukt som syndebukker før lokalvalget i Uttar Pradesh. For bare noen minutter siden ble de banket opp av høyrevridde aktivister under politiets oppsyn etter at de ble fremstilt for retten.»
Han fortsatte: «Cricket har unødvendig blitt blandet sammen med politikk og nasjonalisme, og det er feil. Ethvert individ har rett til å heie på og støtte det laget hun eller han liker best.»

Kashmir har vært en kilde til konflikt mellom India og Pakistan siden delingen i 1947. Kashmir er delt i to, hvor en del er styrt av India og en av Pakistan. I 2019 tok indiske myndigheter enda større kontroll over regionen de styrer, noe som førte til ytterligere innskrenking av innbyggernes frihet, blant annet ved en fem måneder lang total nedstengning av internett. I det siste har spenninger og konflikt igjen økt i regionen.

Mohammad Shami, den eneste muslimske spilleren på det indiske landslaget, har også mottatt svært stygg hets i sosiale medier etter tapet. Virat Kohli, Indias kaptein, kom med en klar melding til hetserne i et intervju: «Å angripe noen på grunnlag av religionen deres er det mest patetiske et menneske kan gjøre. De har ingen forståelse av hvor mye vi gir på banen. De skjønner ikke at noen som Shami har vunnet mange kamper for India de siste årene. For å være ærlig har jeg ikke lyst til å kaste bort ett minutt av livet mitt på å gi de folka noen oppmerksomhet. Det vil ikke Shami eller noen andre på laget heller.»

Flere andre indiske cricketspillere gikk også ut i sosiale medier for å støtte Mohammad Shami. Cricketlegenden Sachin Tendulkar twitret: «Når vi heier på det indiske laget (Team India), støtter vi hver eneste person som representerer Team India. Shami er en engasjert ballkaster i verdensklasse. Han hadde en dårlig dag, sånn som enhver idrettsutøver kan ha. Jeg støtter Shami og Team India».

Asaduddin Owaisi, lederen av det politiske partiet All India Majlis-e-Ittehadul Muslimeen sa til reportere på mandag at «Det at Mohammad Shami blir en målskive etter gårsdagens kamp viser bare hvordan radikalisering og hat mot muslimer har økt markant. Et lag har elleve spillere, men blant dem er det kun en muslim – og nå blir han syndebukken.»

Frankrike frir til India og Indonesia om forsvarsavtale

Embed from Getty Images

God tone mellom statsminister Narendra Modi og president Emmanuel Macron på G20-møtet i Roma 30 oktober, 2021. (Foto: Baris Seckin/Anadolu Agency via Getty Images)

På sidelinja av G20-samlingen i Roma førsøkte Emmanuel Macron lørdag å styrke båndene med India og Indonesia etter at Paris ble utestengt fra en forsvarspakt mellom USA, Storbritannia og Australia. Frankrike tapte en stor ubåtavtale med Canberra, som heller sluttet seg til den såkalte Aukus-alliansen for å bedre motarbeide Kina. Dette resulterte i at Frankrike har søkt trøst i ledende asiatiske nasjoner for å bygge tettere strategiske bånd i Stillehavsregionen.

Macron møtte først Joko Widodo, Indonesias president, før han deretter møtte statsminister Narendra Modi. I samtalene fokuserte han på regionens økende økonomiske innflytelse og den pågående rivaliseringen mellom USA og Kina. «Det var en felles vilje til å gå videre med Indo-Stillehavsstrategien,» sa en representant fra Frankrike etter samtaler med Modi. Et oppfølgingsmøte vil finne sted i nær framtid for å utforme en felles agenda. Frankrike og India, som først formulerte en Indo-Stillehavsstrategi i 2018, var «dypt enige om de veiledende prinsippene for våre handlinger i Indo-Stillehavet: tillit, uavhengighet og enhet», sa presidentskapet.

Macron møtte også Sør-Koreas president Moon Jae-in i Roma, og de ble enige om å jobbe sammen for å gjøre Indo-stillehavsregionen til et stabilt og velstående område. Frankrike anser seg selv som en makt i Stillehavet takket være franske kolonier som Ny-Caledonia og Fransk Polynesia. Landet forfølger ambisjoner om å ha større innflytelse i regionen, spesielt gjennom Sørøst-Asia.

Macron og Widodo hadde en halvtimes samtale og besluttet at de skulle jobbe mot et strategisk partnerskap i regionen. I følge en representant for Frankrike skal samarbeidet spesielt «dreie seg om den økologiske overgangen, om støtte til sysselsetting og vekst i Indonesia og gjenoppbyggingen etter Covid».

Samtalene kom i forkant av et besøk i Jakarta av den franske utenriksministeren Jean-Yves Le Drian. Indonesia skal ta over det roterende G20-presidentskapet etter Italia. Widodo og Macron diskuterte også koordineringen av Asean, Sørøst-Asias samarbeidsorganisasjon, hvor Indonesia spiller en sentral rolle. Frankrike overtar det roterende EU-formannskapet i 2022.

Flere skadd i knivangrep i Tokyo

Embed from Getty Images

Brannmanskap har samlet seg utenfor Kokuryo stasjon i kveld, etter at en mann har blitt pågrepet etter et knivangrep og brannstiftelse på et tog. Minst 17 mennesker er skadet, en alvorlig. (Foto: Yuichi Yamazaki/Getty Images)

Minst 17 mennesker er skadet i et kniv- og brannangrep på en underjordisk toglinje i den japanske hovedstaden Tokyo. Hendelsen skjedde rundt kl. 20 lokal tid, nær Kokuryo stasjon i Tokyos vestlige forstad. Politiet rapporterer om at en mann i tjueårene ble pågrepet på stedet, og i følge lokale nyhetsstasjoner var han ikledd et Halloween-kostyme. Øyenvitner på stedet sa at gjerningsmannen angrep kvinner «som så lykkelige ut«.

Øyenvitner og opptak fra stedet viser en mistenkt i en lilla og grønn dress, som kunne minne om Jokeren i Batman. «Jeg trodde det var et halloween-stunt», fortalte et øyenvitne til avisa Yomiuri. «Men så så jeg en mann komme gående denne veien, mens han sakte veivet med en lang kniv».

Øyenvitner sier at den mistenkte sprayet en klar væske rundt i vognen før han tente på. Videoopptak viser passasjerer som løper vekk fra flammene gjennom vogner og folk som prøver å klatre ut av togvinduene.

I følge nyhetsbyrået AP har Tokyos brannvesen rapportert at tre personer er alvorlig skadet. Lokale medier rapporterer at en eldre mann er bevisstløs etter å ha blitt knivstukket i angrepet.

Video fra stedet viser passasjerer som løper fra angriperen, snubler gjennom en dør mellom vognene og klatrer ut av togets vinduer etter at det gjorde en nødstopp. Shunsuke Kimura, som filmet en av videoene, fortalte rikskringkasteren NHK at opplevelsen var grusom:
«Togdørene var lukket og vi hadde ingen anelse om hva som skjedde, og vi hoppet ut av vinduene», sa han. Andre opptak fra åstedet ser ut til å vise at den mistenkte blir pågrepet av politiet.

Voldelig kriminalitet skjer sjelden i Japan, men det har vært en rekke høyprofilerte knivangrep de siste årene.
Ti personer ble skadet av en mann med kniv på et annet Tokyo-pendlertog i august. I 2019 angrep en mann en gruppe skolebarn som ventet på en buss i Kawasaki – han drepte to og skadet minst 18 andre.