Indonesia negativ til avskogingsplan, indisk koronavaksine WHO-godkjent og Kina med press for å lette Nord-Korea-sanksjoner

Cikidang, Indonesia. Foto: Tom Fisk / Pexels

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Indonesia kaller avtale for å få slutt på avskoging urettferdig

Cikidang, Indonesia. Foto: Tom Fisk / Pexels

Indonesias miljøminister har avvist den globale planen for å få slutt på avskoging innen 2030 som «upassende og urettferdig», bare dager etter at landet hennes inngikk en avtale om avskoging sammen med 127 andre nasjoner på klimatoppmøtet i Glasgow.

Avtalen skal ifølge ministeren, Siti Nurbaya Bakar, være i strid med Indonesias utviklingsplaner. Til tross for at president Joko Widodo signerte skogavtalen, skal Bakar ha sagt at utvikling fortsatt var Indonesias høyeste prioritet. I et Facebook-innlegg argumenterte Nurbaya for at landets enorme naturressurser må brukes til fordel for befolkningen, og nevnte blant annet behovet for å hogge ned skog for å gi plass til nye veier.

Avtalen om avskoging ble kunngjort mandag på COP26-klimatoppmøtet i Glasgow. Det var arrangementets første store kunngjøring. I avtalen loves det å avslutte og reversere avskogingen innen 2030, og dette skal gjøres ved hjelp av 19 milliarder dollar i nye bidrag fra offentlige og private kilder.

At avtalen nesten umiddelbart ble avvist av et land som vil være helt sentralt for å redde verdens tropiske regnskoger, skal ha utløst raseri på sosiale medier i Indonesia og blant miljøaktivister ifølge CNA. En tredjedel av verdens regnskoger ligger i Indonesia. Samtidig er landet en av verdens største eksportører av palmeolje, og bare i 2019 ble et skogs- og landområde på størrelsen med halvparten av Belgia brent ned for å etablere plantasjer.

Indisk koronavaksine nødgodkjent av WHO

Embed from Getty Images

En helsearbeider viser et hetteglass med Covaxin under en vaksinasjonskampanje ved en skole i New Delhi, India i oktober 2021. Foto: Mayank Makhija/NurPhoto via Getty Images

Verdens helseorganisasjon (WHO) ga onsdag nødgodkjenning til den indiske koronavaksinen Covaxin, som allerede brukes bredt innad i India. WHOs tekniske rådgivningsgruppe fastslo at fordelene ved å ta vaksinen betydelig oppveier risikoen, og at den oppfyller WHOs standarder for beskyttelse mot covid-19.

Vaksinen er utviklet i India og produseres av det indiske selskapet Bharat Biotech. Covaxin ble allerede godkjent for bruk i India i januar, selv før den var helt ferdig utprøvd. WHOs avgjørelse forventes å hjelpe millioner av indere som har ventet på å kunne reise ut av landet, og som nå kan reise siden vaksinen de har fått endelig har blitt godkjent av WHO.

Nødgodkjenningen vil også gjøre det mulig for Bharat Biotech å eksportere Covaxin til land som er avhengige av WHOs veiledninger for å godkjenne vaksiner nasjonalt. Covaxin er den syvende vaksinen som har blitt godkjent av WHO etter de to mRNA-vaksinene fra Pfizer/BioNTech og Moderna, adenovirusvektorvaksiner utviklet av AstraZeneca og Covishield-versjonen laget av Serum Institute of India og Johnson & Johnson, samt Kinas vaksiner fra Sinovac Biotech og Sinopharm.

Kina og Russland med press for å lette Nord-Korea-sanksjoner

Embed from Getty Images

Nord-Koreas ambassadør til FN, Kim Song, talte til FNs generalforsamling i september tidligere i år. Foto: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

Kina og Russland legger nå et økende press på FNs sikkerhetsråd om å lette sanksjonene mot Nord-Korea ifølge CNN. De to landene skal ha sendt inn et omarbeidet utkast til en resolusjon, som foreslår å fjerne forbudet mot Pyongyangs eksport av statuer, sjømat og tekstiler, samt å løfte taket for import av raffinert petroleum til landet.

Kina og Russland vil at rådet, som består av 15 medlemsland, skal fjerne disse sanksjonene «med den hensikt å forbedre levevilkårene for sivilbefolkningen» i den isolerte asiatiske staten, ifølge resolusjonen. Nord-Korea har vært underlagt FN-sanksjoner siden 2006 på grunn av sine atom- og ballistiske missilprogrammer.

Utkastet til resolusjon inkluderer også andre tiltak som allerede ble foreslått av Russland og Kina i sikkerhetsrådet for nesten to år siden, blant annet opphevelse av et forbud mot at nordkoreanere kan jobbe i utlandet og fritak for sanksjoner mot interkoreanske jernbane- og veisamarbeidsprosjekter.

Flere FN-diplomater skal ha uttalt at det fornyede utkastet til resolusjon vil få liten støtte. I 2019 holdt Russland og Kina to uformelle runder med samtaler om utkastet til resolusjon, men la det aldri formelt frem for en avstemning. Diplomater sa mandag at Kina og Russland ennå ikke har planlagt noen samtaler om deres nye utkast til resolusjon. En resolusjon trenger ni stemmer og ingen veto fra USA, Frankrike, Storbritannia, Russland eller Kina for å vedtas.