Aktivist fengslet i Hongkong, Thailand oppfordrer til respekt for monarkiet og advarsler mot «kald krig» i Stillehavsregionen

Kinas president Xi Jinping, her under et besøk i USA i 2015. Bilde: Wikimedia Commons.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Xi Jinping advarer mot «kald krig» i Stillehavsregionen

Embed from Getty Images

Kinas president Xi Jinping, her fra en virtuell tale i september.

Kinas president Xi Jinping advarte torsdag mot å la spenninger i Stillehavsregionen føre til et tilbakefall til en «kald krig-mentalitet», og oppfordret til globalt samarbeid i forkant av et virtuelt møte med den amerikanske presidenten. Xi talte i en forhåndsinnspilt video ved det årlige toppmøtet til Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC), som arrangeres av New Zealand i et virtuelt format. Xi skal etter planen delta i et nettbasert møte med andre ledere, inkludert USAs president Joe Biden, på lørdag. I sin tale uttrykte Xi at forsøk på å trekke grenser i regionen langs ideologiske eller geopolitiske linjer ville mislykkes. Den kinesiske presidentens kommentarer var en tilsynelatende referanse til USAs innsats med regionale allierte for å dempe det de ser på som Kinas voksende økonomiske og militære innflytelse.

Xi sa også at regionen bør sørge for å holde forsyningslinjene fungerende og fortsette å liberalisere handel og investeringer, men fremhevet at den viktigste oppgaven i regionen er å gjøre en innsats for å bekjempe pandemien og komme ut av dens skygge så snart som mulig. I alt står APEC-medlemmer for nesten 3 milliarder mennesker og rundt 60% av verdens BNP. Men grupperingen av 21 nasjoner og territorier, inkludert USA, Kina, Taiwan, Russland og Australia, er ikke uten spenninger. Mange av landene i Asia prøver å balansere kinesisk og amerikansk påvirkning på de økonomiske og geopolitiske frontene. Kina gjør krav på store deler av Sør-Kinahavet og andre områder og har tatt tak for å etablere en militær tilstedeværelse, blant annet ved å bygge øyer i omstridte områder.

Klimaendringer har også vært et sentralt punkt på agendaen på toppmøtet, som finner sted samtidig med FNs COP26-møte i Glasgow. USA og Kina kunngjorde onsdag en avtale for å øke samarbeidet om klimaendringer, blant annet ved å redusere metanutslipp, beskytte skog og fase ut kull. Kina sa onsdag at de hadde oppnådd en forståelse med USA på toppmøtet i Glasgow om klimakrisen, et nøkkelområde der Biden-administrasjonen ser potensialet for samarbeid.

Thailand oppfordrer til å respektere monarkiet

Embed from Getty Images

Thailands konge, Maha Vajiralongkorn. Bilde fra 2020.

I Thailand har det i flere tiår vært en tradisjon å spille nasjonalsangen på kino i forkant av hver film, akkompagnert av en video av kongens prestasjoner. Det har også vært tradisjon å reise seg for å vise respekt for kongen mens sangen spiller. I det siste har derimot mange latt være å reise seg. Torsdag denne uken oppfordret landets statsminister Prayuth Chan-ocha folk som går på kino om å ikke forlate denne årelange tradisjonen, melder Reuters. Statsministeren uttrykte bekymring for at noen nå er redde for å stå under nasjonalsangen av frykt for å bli kritisert.

Landets konge, Maha Vajiralongkorn, er for tiden i Tyskland på sin første utenlandsreise siden pro-demokratiske demonstrasjoner i landet begynte å uttrykke kritikk mot det mektige monarkiet i fjor. Demonstrantene kritiserte blant annet nye former for makt den nåværende kongen har anskaffet seg, inkludert direkte kontroll av kronformuen og kommando over to enheter i hæren. Onsdag denne uken forsvarte den thailandske regjeringen lover som straffer ærekrenkelser mot monarkiet med opptil 15 år i fengsel, etter at medlemsnasjoner i FN uttrykte bekymring over menneskerettigheter. Samme dag avgjorde en thailandsk domstol at tre aktivister som demonstrerte for reform av landets monarki, hadde gjort et grunnlovsstridig forsøk på å styrte institusjonen. Siden demonstrasjonene begynte i fjor har minst 156 personer blitt siktet etter denne loven. Det kongelige palasset har gjentatte ganger unnlatt å kommentere demonstrasjonene.

Aktivist fengslet i Hongkong

Embed from Getty Images

En protest til støtte for Hongkong i Taipei, Taiwan. Bilde fra oktober 2021.

Aktivisten Ma Chun-man har blitt dømt til nesten seks år i fengsel under den kontroversielle sikkerhetsloven. Aktivisten er også kjent som «Captain America 2.0» etter å ha brukt superheltens skjold under demonstrasjoner. Han ble dømt for å ha oppfordret til løsrivelse ved å rope slagord som fremmet Hongkongs uavhengighet fra Kina. Ma er den andre personen som har blitt fengslet under loven, som trådte i kraft i fjor.

Beijing insisterer på at den mye kritiserte lovgivningen er nødvendig for å bringe stabilitet til byen, mens den ifølge motstandere er utformet for å stoppe dissens i Hongkong. Saken mot Ma, 31, var basert på slagord han ropte under demonstrasjoner, skilt han holdt og intervjuer han ga til media. Torsdag dømte en domstol i Hongkong ham til fem år og ni måneder i fengsel, og dommeren anklaget Ma for ikke å vise anger. Ma skal ha sagt i et brev til dommeren som ble lest opp før straffutmålingen hans at han ikke angrer på hans handlinger.

En roligere «Singles’ Day»

Embed from Getty Images

Bilde fra fjorårets Singles’ Day-galla, hvor dagens siste salgstall tikket inn for netthandelgiganten Alibaba.

Torsdag 11.11. er kjent som singeldagen i Kina, og er kjennetegnet ved verdens største salgskampanje, med aggressive promoteringer blant annet fra industrilederen Alibaba, en netthandelgigant. Tidligere år har det blitt rapportert om stadig økende salgstall tilsvarende mange nasjoners årlige BNP, men i år var begivenheten noe dempet ettersom netthandelssektoren undergår en granskning fra myndighetene. Singeldagen skaper vanligvis store overskrifter i Kina, men den ble praktisk talt ignorert på torsdag.

Singeldagen, eller «Singles’ Day», begynte for mer enn et tiår siden og var i årevis en 24-timers begivenhet, men Alibaba og dets rivaler har utvidet det til en kampanje som varer fra 1. til 11. november. Kampanjen er større enn Black Friday i USA, og har blitt et nøye overvåket barometer for forbrukertillit i verdens nest største økonomi. Men hvis torsdag er noen indikasjon, kan Singles’ Day bli en mye roligere begivenhet i fremtiden. Den pågående granskningen fra regjeringen har tatt sikte mot nettgiganters påståtte misbruk av brukerdata og monopolistiske forretningspraksis. Det regjerende kommunistpartiet fører en langsiktig kampanje for å diversifisere Kinas økonomi bort fra en overavhengighet av produksjon, eksport og offentlige investeringer, mot en mer markedsbasert, forbrukerdrevet modell. Men ifølge eksperter er det regjerende kommunistpartiet ikke i ferd med å hindre netthandel i betydelig grad.