WTA om Peng Shuai, omicron i Japan og nepalske kunstverk

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

WTA stanser tenniskamper i Kina

Embed from Getty Images

WTA (Women’s Tennis Association) avlyser alle turneringer som er planlagt avholdt i Kina. Årsaken er bekymringer knyttet til den kinesiske tennisspilleren Peng Shuais forsvinning tidligere i november. Hun ble borte fra offentligheten i tre uker etter å ha anklaget tidligere visestatsminister i Kina Zhang Gaoli for seksuelle overgrep. I etterkant har det blitt publisert eposter, ifølge Kina fra Peng, der hun hevder at hun har det bra og at anklagene hun kom med mot Zhang er usanne. I tillegg har Peng dukket opp på bilder og i videoer der hun deltar på ulike arrangementer i Kina.

Sjef i WTA Steve Simon sier han tviler sterkt på at Peng «fri, trygg og ikke utsatt for trusler». Kinesiske myndigheter på sin side svarer på WTAs avgjørelse om å avlyse kamper i Kina at de «er imot politisering av sport». International Olympic Committee (IOC) sier de har hatt to videosamtaler med Peng, og at de skal møte henne i januar.

En rekke tennisspillere internasjonalt har de siste ukene brukt hashtaggen #WhereisPengShuai på Twitter for å rette søkelys mot saken.

Japan stenger grensene

Myndighetene i Japan annonserte mandag at landet stenger grensene for innreisende utlendinger som et tiltak mot spredningen av omicron-varianten av koronaviruset. Sammen med Israel og Marocco, er Japan nå landene i verden med de strengeste koronarestriksjonene.

Japansk næringsliv har i flere måneder forsøkt å drive lobbyvirksomhet for å få myndighetene til å myke opp de strenge innreiserestriksjonene landet har hatt. Forrige uke ble maksgrensen på innreisende økt fra 3500 til 5000 og karantenetiden ble kortet ned for vaksinerte flypassasjerer.

Disse lettelsene blir nå reversert, men utlendinger som har gyldige japanske visum får lov til å komme inn igjen i landet, i tillegg til noen diplomater og enkelte som må inn av humanitære årsaker.

Statsminister Fumio Kishida sier han vil styrke Japans pandemitiltak, og noen hevder de nye reguleringene er en god måte for myndighetene å vise en sterk holdning til COVID-19. Japans forrige statsminister Yoshihide Suga gikk av i september etter rekordlave meningsmålinger og sterk misnøye med myndighetenes håndtering av koronakrisen. Valget om å avholde OL på tross av de høye smittetallene var også en upopulær avgjørelse.

Nepalske aktivister krever å få tilbake stjålne kunstskatter

Templet til Telaju Bhawani i Kathmandu. Kilde: Wikimedia Commons

Nepal krever å få tilbake stjålne kulturskatter som befinner seg på museer rundt omkring i verden. Mye av kunsten ble opprinnelig stjålet, og presset øker nå fra aktivister som forsøker å få museene til å levere den tilbake.

For nepalesere er kunstverkene ikke nødvendigvis bare kunst, men kan også ha en sterk religiøs betydning. Mange av dem er statuer som tilbes som guder.

Et av kunstverkene som har fått ekstra stor oppmerksomhet er et halskjede, gitt av kongen i Nepal på 1600-tallet til Malla-dynastiets skytsgudinnen Telaju Bhawani. Templet som smykket befant seg i var kun åpent for besøkende én dag i året, men etter at kjedet ble flyttet i 1970 forsvant det. Nylig oppdaget professor ved Virginia Tech Sweta Gyanu Baniya kjedet i en utstilling ved Chicago’s Art Institute. Det er ikke kjent hvorfor kjedet forsvant fra Nepal, og kunstinstituttet har ikke svart på spørsmål om hvordan det havnet hos dem.

Tidligere i år var Chicago Art Insitute med på å levere tilbake en 800 gammel nepalsk gudestatue. Flere andre kunstverk har også blitt levert tilbake. Men svært mye er fortsatt spredt i museer i en lang rekke vestlige land. I juni ble det oppdaget at en kunstauksjon i Paris inneholdt fem gudestatuer av bronse, stjålet fra et tempel i Nepal på 70-tallet. Auksjonen ble stanset av gruppen Lost Art of Nepal.