Indisk militærleder drept i flystyrt, Tokyo vil tillate likekjønnet ekteskap og slutt på bondeprotester i India

Tokyos lokalregjering besluttet denne uken å ta steg mot legalisering av homofilt ekteskap. Bilde via Flickr.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Indisk militærleder drept i flystyrt

Embed from Getty Images

Statsminister Modi hyller ofrene etter ulykken i en minneseremoni i New Delhi. Bilde fra 9. desember.

Indias øverste militære tjenestemann, general Bipin Rawat, ble drept onsdag da et helikopter fra det indiske luftforsvaret (IAF) med 14 personer om bord styrtet i Sør-India. Rawat var sjef for forsvarsstaben, og døde sammen med sin kone, Madhulika Rawat. Helikopteret, som hadde et mannskap på fire, styrtet nær Coonoor i Tamil Nadu-staten mens det var på vei fra Sulur til byen Wellington i Tamil Nadu. Det var kun én overlevende etter ulykken, kaptein Varun Singh, som ifølge IAF nå blir behandlet for sine skader ved Militærsykehuset i Wellington. Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent, men IAF har beordret en undersøkelse for å fastslå hvordan ulykken oppstod.

Rawat ble utnevnt til forsvarssjef i desember 2019, og fikk i løpet av karrieren flere priser for sin tjeneste i hæren. Flere kjente navn har tatt til Twitter for å uttrykke sine kondolasjoner, deriblant Indias statsminister Narendra Modi, president Ram Nath Kovind og forsvarsminister Rajnath Singh. Liket hans ble fraktet til New Delhi torsdag, hvor begravelsen vil bli holdt fredag.

Tokyo vil tillate likekjønnet ekteskap

Embed from Getty Images

Tokyos guvernør Yuriko Koike. Bilde fra 4. desember.

Tokyos guvernør Yuriko Koike uttalte tirsdag denne uken at Tokyos bystyre vil starte et system som i praksis vil tillate ekteskap av samme kjønn i Japans hovedstad. Byens lokale forsamling var enstemmig om å innføre partnerskap mellom likekjønnede, et vedtak som vil tre i kraft fra april neste år. Enkelte lokale distrikter i Tokyo, så vel som noen andre lokale kommuner, har allerede innført en lignende plan som offisielt anerkjenner par av samme kjønn. Dette gir noen av de samme rettighetene som gifte heterofile par, men ifølge kritikere møter LHBTQ-par fortsatt ulemper på områder som beskatning selv under slike partnerskapsordninger.

En lokal domstol i Sapporo i nord-Japan avgjorde i mars at par av samme kjønn som ikke kan gifte seg er «ukonstitusjonelt», den første kjennelsen i landet om lovligheten av ekteskap av samme kjønn. Homofili har vært lovlig i Japan siden 1880, og landet er relativt liberalt sammenlignet med noen andre asiatiske nasjoner. Det eneste landet i Asia som har legalisert ekteskap av samme kjønn er Taiwan.

Slutt på bondeprotester i India

Embed from Getty Images

Bønder feirer opphevelsen av landbrukslovene på et av proteststedene. Bilde fra 8. desember.

Indiske bønder avslutter nå et år med masseprotester, en uke etter at regjeringen gikk med på å oppheve kontroversielle landbruksreformer. Siden i fjor har tusenvis av bønder beleiret seg ved grensene til hovedstaden Delhi i protest mot innføringen av tre lover som lempet regler rundt salg, prissetting og lagring av gårdsprodukter – regler som har beskyttet dem mot det frie markedet i flere tiår. Bevegelsen vokste til å bli en av de største utfordringene for statsminister Narendra Modis regjering.

Modi kunngjorde 19. november at hans regjering ville oppheve lovene, og et lovforslag om å avlyse reformene ble offisielt vedtatt i parlamentet 30. november. Men bøndene forlot ikke proteststedene umiddelbart etter Modis kunngjøring, og fortsatte protestene inntil regjeringen gikk med på deres andre krav. Bondegruppene tok avgjørelsen om å avslutte protesten etter at ministrene ble enige om å diskutere disse kravene, som omfattet garanterte priser på produkter og tilbaketrekking av straffesaker mot protesterende bønder. Torsdag ga regjeringen et formelt brev til gårdsledere som bekreftet at de godtok mange av disse. Bøndene vil dermed begynne å returnere til hjemmene sine fra lørdag.