Møte mellom Putin og Xi, sørkoreansk melkeprodusent i hardt vær og domfellelse i Hongkong.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Møte mellom Putin og Xi

Xi og Putin i 2018. Bilde: Wikimedia Commons

Russlands og Kinas statsledere Vladimir Putin og Xi Jinping møttes over en videosamtale onsdag denne uken. Det er, ifølge Xi, den 37. samtalen mellom de to statslederne siden 2013. Russland og Kina har ingen formell allianse, men har utvist tettere samarbeid de siste årene innenfor militære, økonomiske og geopolitiske domener. Samtidig har landene en felles motpart i USA og USA-ledede allianser.

Under samtalen fikk blant annet Xi en lovnad fra Putin om at han ville stille fysisk på OL i Beijing i februar 2022. Flere vestlige land, inkludert USA, Storbritannia og Australia, har valgt å gjennomføre diplomatisk boikott av OL, med bakgrunn i Kinas menneskerettighetsbrudd i Xinjiang og behandlingen av demokratiaktivister i Hongkong. De vil fortsatt ha idrettsdeltakere med i lekene, men ingen statsledere eller andre diplomatiske delegasjoner vil være til stede.

Tyfonen Rai herjer i Filippinene

Embed from Getty Images

Bildetekst

Tusenvis av mennesker har måttet flykte denne uken i Filippinene etter at supertyfonen Rai har herjet i sørlige deler av landet. Stormen traff den populære turistbyen Siargao med vindkast på opp til 175 kilometer i timen. FN rapporterer at så mange som 13 millioner mennesker kan rammes av ødeleggelsene.

Filippinene blir jevnlig rammet av tropiske stormer, men Rai er den kraftigste så langt i år. Tyfonen Goni rammet øystaten i november i fjor og var den kraftigste siden Haiyan-tyfonen tok livet av 6000 mennesker i 2013.

Sørkoreansk melkeprodusent beklager kontroversiell reklame

Embed from Getty Images

Bildetekst

Sør-Koreas største melkeprodusent, Seoul Milk, publiserte en smått merkverdig reklamefilm forrige måned: Filmen viser en mann som i hemmelighet filmer en gruppe kvinner som driver yoga-øvelser på en grønn eng (og sensuelt drikker kondens fra grønne blad). Når mannen tråkker på en kvist og blir oppdaget, forvandles kvinnene mirakuløst til kyr.

Seoul Milk har i ettertid måttet beklage for reklamen, etter å ha møtt massiv kritikk fra folk som peker på den sexistiske sammenligningen av kvinner med kyr. I tillegg assosieres mannen i reklamens oppførsel med det ulovlige fenomenet «molka,» menn som i hemmelighet filmer kvinner. Ulovlig filming av kvinner har blitt et økende problem i Sør-Korea.

Det er ikke første gang Seoul Milk har havnet i negativt søkelys. I 2003 lanserte selskapet en reklamefilm der nakne modeller sprayet yoghurt på hverandre.

Hongkong: Jimmy Lai dømt til 13 måneders fengsel

Embed from Getty Images

Bildetekst

Jimmy Lai, tidligere redaktør i den nå nedlagte Hongkong-avisen Apple Daily, ble denne uken dømt til 13 måneder i fengsel for å ha deltatt i en fredelig minnemarkering for Tiananmen-massakren 4. juni i fjor. Lai ble siktet for å deltatt i en ulovlig forsamling.

Hongkong er kjent for å holde verdens største 4. juni-markeringer. Organisasjonen Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China har arrangert samlinger i Victoria Park årlig siden 1990. Fra i fjor har derimot myndighetene i Beijing erklært dem ulovlige, med koronapandemien som årsak.

Jimmy Lai er ikke den eneste som har blitt arrestert det siste året i Hongkong for deltakelse i det myndighetene anser som ulovlige samlinger. Lee Cheuk-yan, Chow Hang-tung, Joshua Wong og flere andre aktivister har også blitt dømt for deltakelse i samme 4. juni-arrangement. Flere er også dømt for brudd på sikkerhetsloven.

Siden sikkerhetsloven ble innført i Hongkong 30. juni i fjor, har myndighetene i Beijing hatt et utstrakt mandat for å slå ned på en lang rekke aktiviteter og uttalelser. Loven kriminaliserer løsrivelse fra staten, undergraving av sentralmyndighetenes makt, terrorisme og samarbeid med fremmede makter. Samtidig er disse begrepene vagt definert og kan derfor brukes i svært vid forstand.