Spenning mellom Kina og India, ustabilt i Myanmar og mot finanskrise på Sri Lanka

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Fortsatt spent mellom India og Kina

India og Kina har gjennom flere runder med dialog forsøkt å få til en løsning på den spente situasjonen langs grensen mot den indiske delstaten Ladakh. I omtrent halvannet år har store militære styrker fra begge land vært utplassert langs den omstridte grensen, også kjent som Line of Actual Control (LAC). Selv om partene har blitt enige om delvis nedtrapping langs de karrige grenseområdene, har den til nå 14. runden med dialog ikke ført til fullstendig avspenning. Særlig har Kinas nye grenselov som trådte i kraft 6. januar skapt bekymring i India, hvis formål har vært å styrke Kinas grensekontroll mot sine 14 naboland. Med et fortsatt stort antall soldater utplassert på begge sider, er det fortsatt uklart hvorvidt partene klarer å komme til enighet om en gjensidig deeskalering.

Illustrasjonsfoto: PTI

Ustabilt i Myanmar

Har Myanmars kuppmaker og autoritære leder, general Min Aung Hlaing, gått fra forstanden? En artikkel fra den Hong Kong-baserte avisen Asia Times stiller spørsmål ved den myanmarske generalens mentale helse på bakgrunn av en rekke merkelige og usammenhengende utsagn etter kuppet i februar 2021. Blant annet skal Hlaing ha uttalt at «gåturer er den sunneste formen for trening» under et møte med landets helsemyndigheter, mens landet befant seg midt i et alvorlig covid-19-ubrudd. Artikkelforfatteren peker på utbredt overtro og bruk av astrologer blant Myanmars militære lederskap fra 1960-tallet og frem til i dag, som en mulig bidragende faktor i forklaringen på hvorfor flere av landets diktatorer har hatt et uberegnelig sinn. Hvorvidt Hlaings oppførsel har en sammenheng med dette, er uklart, men det er ingen tvil om at landets militærjunta er under sterkt press fra både sitt eget folk, pro-demokratiske væpnede grupper og det internasjonale samfunnet. Myanmar har opplevd stor politisk uro etter kuppet, og myndighetene har blitt anklaget og fordømt av blant andre FN for å stå bak flere massakrer mot sivilbefolkningen.

Embed from Getty Images

Mot økonomisk krise for Sri Lanka?

Til tross for covid-19-pandemien, har turismen på den idylliske ferieøya i Det indiske hav tatt seg sakte men sikkert opp igjen etter flere år med stillstand. Landet opplever økonomisk vekst, med et styrket finansmarked og med et brutto nasjonalprodukt som vokste med omkring 3,5-5% i 2021. Allikevel mener flere at landet befinner seg på kanten av en finanskrise, etter årevis med økende utenlandsgjeld og et stort handelsunderskudd. I tillegg står landet overfor en stor innbetaling på 500 millioner dollar den 18. januar, som myndighetene nå risikerer å ikke kunne imøtekomme på grunn av manglende betalingsevne. Den srilankiske sentralbanken skal i et desperat forsøk på å få inn penger angivelig ha solgt unna halve landets gullreserver, og ryktene sier at resten av beholdningen nå også muligens er forduftet. I tillegg skal landet ha sett seg nødt til å betale en oljeregning til Iran på over 250 millioner dollar i form av te. Etter at Gotabaya Rajapaksa ble valgt til president i 2019, har myndighetene valgt å forlate landets økonomiske handlingsplan satt av Det internasjonale pengefondet (IMF), i tillegg til å offentlig ta avstand fra organisasjonen.

Embed from Getty Images

Sri Lankas president, Gotabaya Rajapaksa. Her under klimakonferansen i Glasgow i 2021.