Protester mot hijab-forbud i India, strømkutt på Sri Lanka og K-pop-gruppen BTS verdens mestselgende

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Protester i India mot hijab-forbud

Embed from Getty Images

I delstaten Karnataka i India protesterer muslimer mot en bestemmelse som gir skoler rett til å forby hodeplagget hijab i klasserommene. Protestene startet tidlig i januar, da en offentlig utdanningsinstitusjon for kvinner i byen Udupi innførte et forbud mot hijab. Begrunnelsen var at hodeplagget ikke er en del av skoleuniformen. I etterkant har en rekke andre skoler i delstaten fulgt Udupi og innført tilsvarende forbud. Rundt 12 prosent av befolkningen i Karnataka er muslimer.

Elever ved skolene hevder forbudet er diskriminerende, og hindrer deres rett til utdanning og religiøs frihet i henhold til indisk lov. Muslimer i delstaten har forsøkt å få bestemmelsen reversert, men de lokale myndighetene har så langt uttalt at elever må følge skolenes bestemmelser om kleskode, og at et hijab-forbud ikke går mot grunnlovsfestede rettigheter.

Under statsminister Narendra Modi og partiet hans BJP (Bharatiya Janata Party) har anti-muslimske holdninger og hindu-nasjonalisme økt i omfang. De siste ukene har demonstranter møtt opp utenfor flere skoler, med muslimer i hijab konfrontert av motdemonstranter med oransje sjal, en farge ofte brukt for å symbolisere støtte til hindunasjonalisme. Protestene har spredt seg til en rekke byer i India, blant andre New Delhi, Kolkata og Jaipur.

Sri Lanka innfører strømkutt

Den økende økonomiske krisen på Sri Lanka har ført til energimangel, og myndighetene innfører nå strømkutt over hele øyen for å spare strøm. Flere dager denne uken har strømmen blitt kuttet i opp til fire og en halv time i strekk. Myndighetene sier strømkuttene vil inntreffe på rotasjon mellom ulike regioner mellom halv 9 om morgenen og halv 11 om kvelden.

De siste dagene har mange srilankere vært tvunget til å stå i lange køer for å få kjøpt bensin til motorsykler og andre kjøretøy. Flere bensinstasjoner er stengt fordi de ikke har mottatt påfyll. Det fryktes at offentlig transportselskaper må stanse trafikken sin på ubestemt tid.

Sri Lanka befinner seg på kanten av en av de verste finanskrisene på flere tiår, etter årevis med økende utenlandsgjeld og et stort handelsunderskudd.

BTS verdens mestselgende for andre år på rad

BTS på Golden Disk Awards i Seoul 2017. Foto: Wikimedia Commons

K-pop-gruppen BTS var verdens mestselgende artist for andre år på rad i fjor. Det sørkoreanske bandet solgte flere plater enn verdenskjente artister som Taylor Swift, Drake og Adele. I Japan gikk bandet også til topps på landets Oricon Album Chart. Det er første gang siden Michael Jacksons Thriller fra 1984 at et utenlandsk band har toppet denne listen i Japan. BTS vant også en Grammy for deres Michael Jackson-inspirerte låt Butter.

Bandet har hatt stor suksess med å nå ut til et bredt spekter av lyttere, og har blant annet gitt ut musikk på tre forskjellige språk: koreansk, japansk og engelsk. Kreativiteten har resultert i en svært dedikert internasjonal fanskare. K-pop-fenomenets globale rekkevidde ble også illustrert av gruppen Seventeen, som sammen med BTS utgjorde den andre sørkoreanske gruppen på topp ti-listen.