Presidentvalg i Sør-Korea, møte mellom stormakter om Ukraina og Taiwan vil doble sin årlige missilproduksjon

Presidentkandidat Yoon Suk-yeol under en kampanje i Seoul 15. februar. Bilde via 대한민국 국회, KOGL Type 1, Link.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Jevn strid før valget i Sør-Korea

Embed from Getty Images

Tilhengere av Yoon Suk-yeol under en kampanje i Seoul 15. februar.

En sørkoreansk presidentkandidat droppet ut av løpet torsdag denne uken, og ga sin støtte til konservative Yoon Suk-yeol, en knapp uke før valget. Yoon er leder av People Power Party, hovedopposisjonen til det liberale regjeringspartiet. Denne utviklingen kan være dårlig nytt for kandidat Lee Jae-myung, som representerer president Moon Jae-ins demokratiske parti. Moon er av terminbegrensninger utestengt fra å søke gjenvalg. Han kom til makten for fem år siden med hjelp fra velgere i 20- og 30-årene. De har siden forlatt partiet hans i hopetall.

Alt tyder på at dette blir et jevnt løp – ifølge en undersøkelse fra Realmeter onsdag, lå Yoon foran Lee 46,3 % mot 43,1 %. Meningsmålinger viser at velgerne vil ha en president som kan rydde opp i polarisert politikk og korrupsjon, og takle de skyhøye boligprisene og den økende ulikheten som har forfulgt Asias fjerde største økonomi. Yoon, en tidligere statsadvokat, har lovet å utrydde korrupsjon, fremme rettferdighet og skape mer likestilte konkurransevilkår, samtidig som han søker en «tilbakestilling» med Kina og en tøffere holdning til Nord-Korea.

Nå kjemper begge kandidatene om å vinne unge velgere, som kan vise seg å være avgjørende i det som har vært et tett løp. For eksempel: en digital avatar av Yoon skal være verdens første «deepfake-kandidat», som både forklarer politiske ideer og hakker på rivalen. Yoons slagord «OK, la oss gå!» har i tillegg gått viralt på sosiale medier, og skapt endeløse memer og videoforfalskninger. Den liberale konkurrenten Lees team svarte med sin egen AI-karakter. Han fridde til yngre velgere i januar blant annet ved å oppfordre til å legalisere tatoveringsindustrien, som opererer under jorden fordi sørkoreansk lov kun tillater leger å utføre tatoveringer.

Møte mellom asiatiske stormakter om Ukraina

Embed from Getty Images

De fire nasjonene, kjent som «quad four», under et fysisk møte i september 2021.

I et virtuelt møte torsdag denne uken ble lederne for USA, India, Australia og Japan enige om at det som skjer med Ukraina ikke skal få skje i det indopasifiske området. De fire lederne møttes for å «bekrefte deres forpliktelse til et fritt og åpent indopasifisk område, der suvereniteten og den territorielle integriteten til alle stater respekteres og land er fri for militær, økonomisk og politisk tvang», melder Reuters. De diskuterte blant annet konflikten og den humanitære krisen i Ukraina, og Japans statsminister Fumio Kishida fortalte journalister at de ble enige om at utviklingen som har skjedd mellom Russland og Ukraina denne uken har gjort det enda viktigere å jobbe for å realisere et fritt og åpent indopasifisk område.

De skal blant annet ha blitt enige om å sette opp en ny mekanisme for humanitær bistand og katastrofehjelp som vil gjøre dem i stand til å møte fremtidige humanitære utfordringer i det indopasifiske området. De diskuterte også Sørøst-Asia, regionen i Det indiske hav og Stillehavsøyene, og Indias statsminister Modi skal ha fremhevet ”viktigheten av å følge FN-pakten, internasjonal lov og respekt for suverenitet og territoriell integritet.»

Av de fire landene er det bare India som ikke har fordømt Russlands invasjon av Ukraina. Russland er hovedleverandøren av våpen til det indiske militæret, og India står overfor muligheten for amerikanske sanksjoner for kjøpet av et russisk luftforsvarssystem. Donald Lu, USAs assisterende utenriksminister for Sør-Asia, uttalte i Senatets underkomité onsdag at Washington hadde kjempet en «kamp» mot India i diplomatiske kanaler for å oppfordre landet til å ta en klar posisjon i motsetning til russiske handlinger i Ukraina. Han sa også at de så «veldig nøye» på om de skulle innføre sanksjoner mot India på grunn av deres våpenavtaler med Russland.

Taiwan vil doble sin årlige missilproduksjon

Embed from Getty Images

Taiwans president Tsai Ing-wen i desember 2021.

Taiwan planlegger å øke sin årlige missilproduksjonskapasitet fra 200 til nærmere 500, ifølge en rapport fra øyas forsvarsdepartement. De øker dermed sitt beredskapsnivå midt i det de ser på som Kinas økende militære trussel, og Taiwan godkjente i fjor ekstra militærutgifter på 8,6 milliarder dollar i løpet av de neste fem årene ettersom spenningene med Kina, som anser øya som sitt eget territorium, er i ferd med å nå et nytt høydepunkt.

Blant disse ekstrautgiftene er planer om å øke den årlige produksjonskapasiteten for missiler fra 207 til 497 i året. Forsvarsdepartementet planlegger også å begynne å produsere uspesifiserte «angrepsdroner», mens det militæreide National Chung-Shan Institute of Science and Technology har som mål å bygge 34 nye anlegg for produksjon av missiler innen slutten av juni, heter det i rapporten.

Taiwan mener Kina har tusenvis av missiler rettet mot dem, og Kina har også atomvåpen, noe Taiwan ikke har. Taiwans president Tsai Ing-wen har gjort modernisering av militæret til en topp prioritet, og har støttet diverse forsvarsprosjekter, blant annet utviklingen av egne ubåter. Tsai har fremmet ideen om «asymmetrisk krigføring» ved å utvikle høyteknologiske, svært mobile våpen som er vanskelige å ødelegge og som kan levere presisjonsangrep. Hun fortalte en besøkende amerikansk delegasjon denne uken at Kinas militære trussel vokser, og lovte å forsvare øyas frihet og demokrati.