Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Taliban reverserer bestemmelse om å åpne skoler for jenter 

Foto: Pixabay

Etter måneder med restriksjoner på skolegang i Afghanistan skulle alle skoler åpne onsdag denne uken. Men samme dag sendte Talibans utdanningsdepartement ut en melding om at videregående skoler for jenter og skoler hvor det er kvinnelige elever fra 6. trinn fortsatt vil holdes stengt. Årsaken som ble gitt var at det fortsatt måtte tas avgjørelser rundt jentenes skoleuniformer i henhold til sharialov og afghanske tradisjoner. 

Utdanning for jenter er fortsatt et kontroversielt tema blant Talibans mest konservative enheter. Flere peker på at denne ukens plutselige reversering av tidligere bestemmelser illustrerer uenigheter innad i Taliban rundt tematikken. Påstanden om nødvendigheten av å revaluere skoleuniformer hevdes å være et skalkeskjul. 

FNs delegasjon i Afghanistan uttalte at de finner bestemmelsen uakseptabel. Et av kravene fra det internasjonale samfunnet for at Taliban skulle motta bistand, var at de måtte tilby alle jenter utdanning. 

Ingen overlevende etter flykrasj i Kina 

Det er ikke funnet overlevende fra China Eastern Airlines-flyet som krasjet i Guangxi mandag. Flyet hadde 132 passasjerer. 

Flyet hadde fløyet på rundt 29 000 fot da flytrafikkontrollører oppdaget at det plutselig raskt mistet høydemetre. De fikk ikke kontakt med flypersonellet, og flyets radarsignaler forsvant noen minutter senere. 

Kina er kjent for å ha relativt høy flysikkerhet og det har vært registrert få ulykker de siste to tiårene. Etter mandagens flystyrt, den verste flyulykken på over ti år, har landets luftfartsmyndigheter annonsert en to ukers intensivert kampanje rettet mot flysikkerhet. Rundt tre fjerdedeler av alle planlagte flyavganger tirsdag ble kansellert. 

Utenriksminister Blinken anklager Myanmar for folkemord 

USAs utenriksminister Anthony Blinken uttalte mandag at medlemmer av Myanmars regjeringsstyrke har begått folkemord og forbrytelser mot menneskeheten mot rohingyaene. Uttalelsen kom under et besøk til Holocaust-museet i Washington, som for tiden stiller ut lyd-, video- og bildemateriale fra journalister som har fulgt rohingyaenes flukt i Myanmar. 

Over 800 000 rohingyaer har siden 2017 blitt drevet på flukt fra Myanmar til Bangladesh, etter at regjeringsstyrker startet et angrep mot den vestlige delstaten Rakhine. Ifølge FN har rundt 400 landsbyer blitt ødelagt i angrepene, og gjenværende rohingyaer vært gjenstand for pågående folkemord. 

IJC åpnet sak mot Myanmar i 2019, og daværende leder Aung San Suu Kyi møtte i domstolen. Der avviste hun at Myanmar har begått folkemord mot rohingyaene. Etter militærkuppet i Myanmar i fjor har rettsprosessen blitt vanskelig å gjennomføre ettersom Aung San Suu Kyi har sittet fengslet eller i husarrest.

Hongkong fjerner innreiserestriksjoner 

Foto: Wikimedia Commons

Myndighetene i Hongkong valgte denne uken å fjerne innreiserestriksjoner for 9 land, samt legge fram et planverk for videre moderering av øvrige koronarestriksjoner. Bestemmelsen markerer den største reduksjonen i koronatiltak i byen så langt, og var til dels et svar på en økende frustrasjon hos befolkningen rundt den strenge håndteringen av pandemien. 

Koronaviruset har den siste tiden spredt seg i byen til tross for svært stramme innreiserestriksjoner og karanteneregler. Spesielt finansmiljøet har uttrykt bekymringer knyttet til de negative effektene nedstengning har på Hongkong som sentrum for internasjonal handel og bankvirksomhet. 

De nye lettelsene inkluderer en halvering av den obligatoriske karantenetiden for innreisende, samt fjerning av innreiserestriksjoner for USA, Storbritannia, Canada, Australia, Frankrike, India, Pakistan, Nepal og Filippinene.