Politisk drama i Pakistan, protester mot Delhis sjefsminister og dommeravgang i Hongkong


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Politisk drama i Pakistan

Pakistans statsminister, Imran Khan, mistet flertallet i parlamentet denne uken, etter at flere partier i hans koalisjonsregjering, deriblant partiet Muttahida Qaumi Movement-Pakistan (MQM-P), trakk støtten til regjeringen og stemte for et mistillitsforslag mot Khan. Khans parti, Pakistan Tehreek-e-Insaf, har ledet en koalisjonsregjering siden 2018, men statsministeren har den siste tiden vært i hardt vær, blant annet som følge av landets vanskelig økonomiske situasjon. I tillegg har Khan mistet støtten fra det pakistanske militæret, noe som historisk sett har vært helt nødvendig for å kunne sitte ved makten. Pakistan har siden uavhengigheten fra britene i 1947 opplevd en rekke militærkupp, og det er foreløpig ingen demokratisk valgt statsminister som har sittet en hel femårsperiode ved makten.

Den tidligere cricketstjernen Imran Khan la nylig frem påstander om at et angivelig utenlandsk-ledet statskupp er nært forestående, og at opposisjonen i landet er en del av denne planen. Som dokumentasjon for sine påstander, viste Khan frem et dokument på et stort folkemøte i Islamabad, et dokument han Det er foreløpig usikkert hvem disse «utenlandske» kreftene bak de påståtte kupplanene er, og enkelte analytikere mener det hele bærer preg av å være et desperat forsøk fra Khans side om å skaffe politisk støtte og holde på makten. Flere mener nå at Khans tid som statsminister er over, og at han bør tre til side så raskt som mulig.

Protester mot Delhis sjefsminister

Embed from Getty Images

Plakat for den kontroversielle filmen The Kashmir Files.

Medlemmer av BJYM, ungdomsfløyen til det indiske Bharatiya Janata-partiet (BJP), skal ha angrepet Delhis sjefsminister Arvind Kejriwals hus i Indias hovedstad onsdag denne uken. Bakgrunnen for hendelsen er Kejriwals uttalelser om filmen The Kashmir Files 24. mars. Filmen kom ut 11. mars og er basert på masseutvandringen av hinduer fra Kashmir på 1990-tallet. Statsminister Narendra Modi og flere ledere av Bharatiya Janata-partiet har støttet filmen, og BJP har holdt protester mot Kejriwal i forbindelse med hans uttalelser om filmen, hvor han blant annet har påstått at mens BJP-folk promoterer filmen og filmskaperne tjener penger på den, utnytter de lidelsene til kashmiri-hinduene som den er basert på. Kejriwal skal også ha kommet med en oppfordring til skaperne av filmen om å laste den opp på YouTube slik at alle kan se den gratis, som svar på krav fra BJP-ledere om at filmen skulle fritas fra underholdningsskatt i Delhi. 

De nesten 200 demonstrantene skal ha blitt ledet av Tejaswi Surya, presidenten i Bharatiya Janatas ungdomsparti BJYM. Mange ble fanget på overvåkingskamera, hvor de brøt seg gjennom bombarrieren og sparket og banket hovedporten før de kastet rød maling på den. Medlemmer av Kejriwals parti, Aam Aadmi Party (AAP), har fordømt angrepet og påstår at demonstrantene ødela overvåkingskameraer og sikkerhetsbarrierer ved Kejriwals hus. På Twitter delte partiet opptak fra overvåkingskamera der man kunne se en gruppe mennesker bryte ned en sikkerhetsbarriere foran huset og banke på hovedporten. Kejriwal skal ikke ha vært hjemme, men hans familiemedlemmer var til stede under protesten, ifølge ledere av AAP. Delhi-politiet har registrert en sak mot «uidentifiserte personer», og har opprettet et eget team som skal finne den siktede. Sent onsdag kveld ble fem menn arrestert i forbindelse med hærverket. 

I mellomtiden hevdet Delhis viseminister Manish Sisodia under en pressekonferanse at BJP «forsøkte å myrde» Kejriwal fordi de ikke kunne beseire ham i valget, og henviste til Aam Aadmi-partiets overveldende seier i Punjab. Som svar beskrev Surya (lederen av BJYM) Aam Aadmi-partiets påstand om et forsøk på å drepe Kejriwal som «hysterisk». Under en tale i Delhi-forsamlingen uttalte han at BJP-medlemmene hadde holdt protesten mot Kejriwals «hån av kashmiri-hinduer». På en pressekonferanse i BJP-hovedkvarteret la han senere til at protestene vil fortsette til Kejriwal gir en ubetinget unnskyldning for sine uttalelser. 

Britiske dommere trekker seg fra Hongkongs domstol

Hong Kong Court of Final Appeal. Foto: Wikimedia Commons

Storbritannia har annonsert at de vil trekke ut de to dommerne de har hatt sittende i Hongkongs domstol. Dommerne, Lord Robert Reed og Lord Patrick Hodge, leverte oppsigelser onsdag. Årsaken er sikkerhetsloven som ble innført i byen av Kina i 2020, som kraftig strammet inn på befolkningens mulighet til å ytre seg offentlig. Den rammer blant annet ytringsfrihet, pressefrihet og forsamlingsfrihet. Dommerne frykter at de i kraft av sine stillinger kan brukes til å legitimere undertrykkelse og utvise støtte til en myndighet som har fjernet seg fra politisk frihet og ytringsfrihet.

Storbritannia har hatt dommere i byens domstol helt siden Hongkong ble overrakt til Kina i 1997, som del av en avtale mellom de to landene. Hongkongs sjefsminister Carrie Lam har uttrykt skuffelse som svar på oppsigelsene.

Etter sikkerhetsloven ble innført i 2020, har myndighetene i Beijing hatt et utstrakt mandat for å slå ned på en lang rekke aktiviteter og uttalelser hos befolkningen. Loven kriminaliserer såkalt løsrivelse fra den kinesiske staten, undergraving av sentralmyndighetenes makt, terrorisme og samarbeid med fremmede makter. Begrepene er vagt definert i lovteksten, og kan tolkes og anvendes i svært bred forstand.