Ny fengselsdom for Suu Kyi, angrep i Pakistan og rekordforsøk i Himalaya

Annapurna I, sett fra sør. Foto: PrajwalMohan / Wikimedia Commons

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Ny fengselsdom for Aung San Suu Kyi i Myanmar

Den tidligere fredsprisvinneren og myanmarske demokratiforkjemperen, Aung San Suu Kyi, ble denne uken dømt til fem års fengsel for korrupsjon. Suu Kyi stod anklaget for å angivelig ha mottatt store mengder gull, i tillegg til å ha fått hundretusenvis av dollar fra Yangons tidligere borgermester, Phyo Min Thein. Rettsaken er en av mange som venter Suu Kyi, og den tidligere «statsrådgiveren» (og Myanmars de-facto leder i årene 2015-2020) står tiltalt for flere tilfeller av korrupsjon, og kan vente seg livstid i fengsel om hun blir funnet skyldig.

Rettsaken har gått bak lukkede dører, og det er svært vanskelig å få ut informasjon om rettsprosessen. Journalister og publikum har blitt nektet adgang til rettslokalet, og Suu Kyi har fått forbud mot å snakke med mediene. Suu Kyi, og hennes parti National League for Democracy (NLD), ble avsatt i et militærkupp for et drøyt år siden, og landet styres nå av generalen Min Aung Hlaing. Suu Kyi har sittet i husarrest siden kuppet, og har blitt anklaget for stemmefusk og diverse andre forbrytelser.

I desember 2021 ble Suu Kyi dømt til fengsel for blant annet å ha brutt landets Covid-19-bestemmelser, i tillegg til å inneha ulovlige walkie-talkier. Uavhengige observatører, deriblant Human Rights Watch, ser på tiltalene mot Suu Kyi som fabrikkerte av militærjuntaen, og FN har kalt rettsprosessene for en «farse». Myanmar har opplevd store protester og demonstrasjoner mot militærjuntaen etter at de tok makten i februar 2021, og det anslås at mer enn 10.000 personer har blitt arrestert og nærmere 1800 demonstrantet har blitt drept i myndighetenes forsøk på å slå ned på protestene.

Embed from Getty Images

Angrep mot kinesere i Pakistan

Fire mennesker, deriblant tre kinesiske akademikere, ble drept i et selvmordsangrep rettet mot Konfutse-instituttet ved Universitetet i Karachi denne uken. Ytterligere fire mennesker ble skadet, i det som omtales som et målrettet angrep mot kinesiske interesser i landet. Kort tid etter angrepet gikk den militante, og forbudte, gruppen Baloch Liberation Army ut på sosiale medier og påtok seg skylden for angrepet. Noe av det som har vekket spesiell oppmerksomhet ved saken er at selvmordsbomberen angivelig var tobarnsmor og en høyt utdannet lærer fra en veletablert familie i Balutsjistan-provinsen i den sørvestlige delen av Pakistan.

De siste årene har militante separatister i Balutsjistan gått til en rekke angrep på kinesiske interesser i Pakistan, i tillegg til at flere angrep har blitt avverget av pakistanske myndigheter. Ofte har angrepene blitt knyttet til misnøye rundt kinesiske utviklingsprosjekter i provinsen, som har vært preget av uroligheter helt siden landet ble uavhengig fra britene i 1947. Angrepene har i all hovedsak vært rettet mot myndighetene i Pakistan. Tidligere i år ble minst ti pakistanske soldater drept i et angrep mot en militær kontrollpost i Kech-distriktet i Balutsjistan, i hva som omtales som et terrorangrep. Baloch Liberation Army påtok seg ansvaret for angrepet, og flere er nå bekymret for at en ny bølge med terrorangrep vil ramme landet i tiden fremover.

Embed from Getty Images

Rekordforsøk i Himalaya

En langt mindre alvorlig sak, men allikevel viktig sett med norske øyne, var Kristin Harilas bestigning av Annapurna denne uka. Annapurna, verdens tiende høyeste fjell, befinner seg i det sentrale Nepal, og ansees som et av verdens farligste fjell. En høy andel av de som forsøker seg på å klatre til topps dør i forsøket, og siden førstebestigningen i 1950 har i underkant av 400 personer stått på toppen. Til sammenligning har rundt 6000 personer vært på toppen av Mount Everest. Med hjelp fra sine nepalske medklatrere og sherpaer, ble Harila den første norske kvinnen på toppen av Annapurna, i tillegg til den andre nordmannen noensinne, etter Håkon Åsvangs bestigning i 2019.

Harilas suksess på Annapurna markerer startskuddet for et ambisiøst rekordforsøk i Himalaya, hvor målet er å klatre alle de 14 toppene i verden over 8000 meter i løpet av én sesong. Den foreløpige rekorden er på rett over 6 måneder, satt av den berømte nepalske fjellklatreren og tidligere spesialsoldaten Nirmal Purja i 2019. Purjas bragd har blitt hyllet som en milepæl i klatreverden, og et av hans mål var å rette oppmerksomheten mot den nepalske sherpa-kulturen og hvordan deres klatrebragder ofte blir glemt. Dokumentaren om hans rekordforsøk lå på topplistene til Netflix høsten 2021, og gir et interessant innblikk i et spesielt miljø med ekstreme tinderanglere. Om Harila skulle slå Purjas rekord, vil hun bli historisk i klatresportens verden.

Annapurna I, sett fra sør. Foto: PrajwalMohan / Wikimedia Commons