Sri Lanka i gjeldskrise, Nord-Korea i koronakrise og spennende grottefunn i Laos

Colombo, Sri Lanka. Foto: Shavin Peiries/ Unsplash

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Koronakrise i Nord-Korea

Embed from Getty Images

Ansatte sprayer desinfeksjonsmiddel som et forebyggende tiltak mot covid-19 ved Pyongyang Children’s Department Store i Pyongyang 18. mars 2022. (Foto av KIM Won Jin / AFP via Getty images)

Nord-Koreas første større bølge av covid-19 brer seg nå gjennom befolkningen, melder BBC. Mer enn én million mennesker skal til nå ha blitt syke med det som kalles «feber» i Nord-Koreas statlige medier. Rundt 50 mennesker skal ha mistet livet til sykdommen. Samtidig er uklart hvor mange av de mistenkte tilfellene som faktisk har testet positivt for covid-19, siden landet har en begrenset testkapasitet.

Nordkoreanere vil sannsynligvis være spesielt sårbare for covid-19 på grunn av lav vaksinasjonsgrad og et dårlig helsevesen. En landsomfattende nedstenging har derfor blitt satt i verk i det isolerte landet. Nord-Korea bekreftet offisielt i forrige uke sine første covid-tilfeller noensinne. Landet har holdt sine grenser stengt siden januar 2020.

Samtidig melder CNN at tre nordkoreanske lastefly skal ha flydd til Kina og tilbake på mandag, ifølge kilder i Sør-Korea. Det er ukjent hva flyene hadde med seg tilbake til Nord-Korea, men den sjeldne turen skjedde etter at Kina lovet å hjelpe Nord-Korea med sitt covid-utbrudd.

I et krisemøte i helgen skal også Kim Jong-un ha anklaget personer i helsetjenesten for å tukle med fordelingen av de nasjonale medisinreservene midt i den pågående krisen. Han har derfor beordret hæren til å hjelpe til med å distribuere medisin, for å «umiddelbart stabilisere forsyningen av medisiner i Pyongyang».

Grottefunn i Laos med betydning for teori om menneskets evolusjon

Embed from Getty Images

Koreanske turister på en grottetur i Vang Vieng, Laos, i desember 2018. Foto: Oleksandr Rupeta/NurPhoto via Getty Images.

Et hittil ukjent kapittel i menneskets historie kan nå bli bedre forstått ved hjelp av en tann som er gravd ut fra en avsidesliggende hule i Laos. Forskere mener at tannen tilhørte en ung kvinne som levde for minst 130 000 år siden og sannsynligvis var en såkalt denisovan – en gåtefull gruppe tidlige mennesker som først ble identifisert i 2010, skriver CNN.

Den nedre jekselen er det første fossile beviset som viser at det fantes denisovanere også i Sørøst-Asia. Funnet kan være en viktig brikke i puslespillet for å forstå mer om menneskehetens evolusjon. De eneste definitive denisovan-fossilene har hittil blitt funnet i Nord-Asia – i Denisova-hulen i Sibir i Russland. Genetiske bevis har tidligere knyttet de arkaiske menneskene til steder mye lenger sør – i det som nå er Filippinene, Papua Ny-Guinea og Australia.

«Dette demonstrerer at denisovanere sannsynligvis var til stede også i Sør-Asia. Og det støtter resultatene til genetikere som sier at moderne mennesker og denisovanere kan ha møttes i Sørøst-Asia,» sier studieforfatter Clément Zanoli, en forsker i paleoantropologi. Arkeologer avdekket tannen på et sted kjent som Cobra Cave, 260 kilometer nord for hovedstaden Vientiane. Utgravningene startet i 2018. Studien, som ble publisert i tidsskriftet Nature Communications tirsdag, anslår at jekselen er mellom 131 000 og 164 000 år gammel, basert på analyse av hulesediment, dateringen av tre dyrebein funnet i samme lag, og alderen til steinen som ligger over fossilet.

Sri Lanka misligholder gjeld for første gang i historien

Colombo, Sri Lanka. Foto: Shavin Peiries/ Unsplash

Sri Lanka sliter med sin verste finanskrise på mer enn 70 år, og har nå for første gang i landets historie misligholdt sin gjeld. Landet hadde i utgangspunktet en frist på 30 dager for å tilbakebetale ubetalte gjeldsrentebetalinger på 78 millioner dollar. Fristen utløp på onsdag. Mislighold skjer når regjeringer ikke er i stand til å dekke noen av eller alle sine gjeldsbetalinger til kreditorer. Det kan skade et lands omdømme, og gjøre det vanskeligere å låne pengene landet trenger i internasjonale markeder, noe som ytterligere kan skade tilliten til landets valuta og økonomi.

På spørsmål om landet nå er i mislighold, skal Sri Lankas sentralbanksjef P Nandalal Weerasinghe ifølge BBC ha uttalt: «Vår posisjon er veldig klar. Vi sa at før det skjer en gjeldsrestrukturering, kan vi ikke betale tilbake.» Landet har allerede startet samtaler med Det internasjonale pengefondet om en redningsaksjon og må reforhandle sine gjeldsavtaler med kreditorer. Regjeringen har tidligere sagt at den trenger så mye som 4 milliarder dollar i år.

Sri Lankas økonomi har blitt hardt rammet av pandemien, økende energipriser og populistiske skattekutt. En kronisk mangel på utenlandsk valuta og stigende inflasjon har ført til en alvorlig mangel på medisiner, drivstoff og andre nødvendigheter. De siste ukene har det vært store, til tider voldelige, protester mot president Gotabaya Rajapaksa og hans familie på grunn av den eskalerende krisen.