Nord-Korea skyter opp missiler, uroligheter i Pakistan og flom i India

Fra en flom i Assam i 2012. Bilde via Flickr.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Nord-Korea skyter opp missiler etter presidentbesøk

Embed from Getty Images

USAs president Joe Biden under hans besøk i Sør-Korea 22. mai.

Nord-Korea avfyrte tre missiler onsdag, etter at USAs president Joe Biden forlot Asia etter sitt første besøk på kontinentet som president.

De tre missilene ble avfyrt på mindre enn en time fra Sunan-området i hovedstaden Pyongyang, hvor den internasjonale flyplassen har blitt et sentralt sted for missiltester. Det første missilet som ble skutt opp onsdag så ut til å være en interkontinental ballistisk missil (ICBM), mens et andre uidentifisert missil ser ut til å ha sviktet etter oppskytning. Som svar holdt USA og Sør-Korea kombinerte øvelser med levende ild. Sør-Koreas militære sjefsnemnd (JCS) uttalte at maktdemonstrasjonen var ment å fremheve deres besluttsomhet om å svare fast på alle provokasjoner fra nord.

Nord-Korea har gjennomført en mengde rakettoppskytinger i år, fra hypersoniske våpen til prøveskyting av sine største ICBM-er for første gang på nesten fem år. Landet ser også ut til å forberede seg på det som vil bli dets første atomprøvesprengning siden 2017. Amerikanske og sørkoreanske tjenestemenn hadde nylig advart om at Nord-Korea virket klar for en ny våpentest, muligens under Bidens besøk, som var hans første tur til Asia som president og inkluderte et toppmøte med Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol i Seoul.

Uroligheter i Pakistan

Embed from Getty Images

En demonstrasjon til støtte for Pakistans tidligere statsminister Imran Khan. Bilde fra april 2022.

Pakistans tidligere statsminister Imran Khan har bedt landets regjering om å arrangere nye valg i løpet av de neste seks dagene, ellers vil han igjen marsjere mot hovedstaden sammen med millioner av mennesker. Khan talte på et møte med tusenvis av demonstranter tidlig torsdag morgen i Islamabad, med sikte på å felle regjeringen og tvinge frem tidlige valg etter hvert som landets politiske og økonomiske kriser blir dypere.

Pakistans regjering har forbudt ham å holde en planlagt protestmarsj denne uken. Forbudet ble kunngjort tirsdag av innenriksminister Rana Sanaullah under en nyhetsbriefing. Sanaullah advarte Khan om at han «ikke ville få lov til å forstyrre freden i Islamabad», og at han ville bli arrestert om nødvendig dersom demonstrasjonen skulle fortsette. Sanaullah anklaget også Khan for å forsøke å skape en borgerkrigslignende situasjon. I forkant av den planlagte protestmarsjen foretok politiet razziaer mot støttespillere av Khans parti, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI). Ifølge Fawad Chaudhry, en PTI-talsmann, startet razziaene mot partimedlemmer like etter midnatt mandag, og minst 400 tilhengere av partiet skal ha blitt arrestert over hele landet. En tjenestemann fra PTI skjøt og drepte en politimann da politiet besøkte huset hans – Khan har ikke offentlig fordømt drapet.

Khan, en tidligere cricketstjerne som ble politiker, fungerte som statsminister i mer enn tre og et halvt år, til han ble fjernet ved en mistillitsavstemning i parlamentet i april. Khan har siden hevdet at hans avsettelse var et resultat av en USA-ledet konspirasjon i samarbeid med hans etterfølger, Pakistans nye statsminister Shehbaz Sharif (Washington benekter enhver rolle i Pakistans interne politikk). Khan mistet makten delvis på grunn av at han ikke klarte å rette opp Pakistans alvorlige økonomiske situasjon, inkludert landets økende gjeld, krympende valutareserver og skyhøy inflasjon. Sharif, som erstattet Khan forrige måned, har enda ikke tatt betydelige skritt for å sette økonomien tilbake på sporet.

Flom i India

Embed from Getty Images

Innbyggere i Guwahati i Assam vasser gjennom de oversvømte gatene.

28 mennesker har mistet livet, og omtrent én million innbyggere har blitt rammet etter kraftige regnbyger før monsunen førte til jordskred og flom i deler av delstaten Assam. Det kraftige regnet har forårsaket omfattende skader på jernbaneforbindelser og motorveier, og myndighetspersoner jobber på spreng for å gjenopprette forbindelsen og gi nødhjelp. Siden begynnelsen av april har flom påvirket 33 distrikter i Assam og rundt én million innbyggere har måttet flytte til nødleire. Assam State Disaster Management Authority (ASDMA) sa onsdag at nesten 600 000 mennesker i delstatens 15 distrikter fortsetter å være berørt av flommen, og mer enn 72 000 bor fortsatt i leire i det sørlige og sentrale Assam.