Biden i handelssamtaler med Taiwan, Shanghai åpner etter nedstengning, og konservativ seier i lokalvalg i Sør-Korea

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Biden starter handelssamtaler med Taiwan

Foto: Flickr

På onsdag annonserte amerikanske myndigheter at USA vil starte en dialog med Taiwan om handel. Uttalelsen kommer kun dager etter at Biden ekskluderte Taiwan fra en storstilt Asia-fokusert økonomisk plan med formål å demme opp for Kinas økende innflytelse i regionen. Indo-Pacific Economic Framework (IPEF), initiert i forrige uke under Bidens besøk til Seoul og Tokyo, inkluderer 13 asiatiske stater. Noen av disse var skeptiske til å inkludere Taiwan, i frykt for å provosere Beijing.

En talsperson for Washington uttalte at målet med det nye USA-Taiwan-initiativet er å “oppnå en avtale med høye forpliktelser som vil skape inkluderende og varig velstand.” Avtalen skal blant annet fokusere på tilrettelegging for tollsatser, bekjempelse av korrupsjon, felles standarder for digital handel, arbeidsrettigheter, miljøstandarder og innsats for å dempe statseide virksomheters innflytelse. De to landene skal utvikle planverk for handelssamarbeid i ukene som kommer, før det i juni vil komme representanter for Taiwan på besøk i Washington.

Shanghai åpner etter flere måneders nedstenging

Foto: Wikimedia Commons

Innbyggere i Shanghai møtes ute etter å ha måttet holde seg for det meste hjemme i to måneder. Myndighetene har lettet på de strengeste restriksjonene i byen, som har rundt 25 millioner innbyggere. Nedstengningen førte til store problemer for produksjon av varer, folks virksomheter og for globale forsyningskjeder. Mange slet med å skaffe mat og helsehjelp i perioden nedstengningen varte.

Fra og med onsdag vil innbyggerne i Shanghai ikke lenger trenge spesielle koronapass for å bevege seg utendørs og bruke offentlig transport. Både busser og metrosystemet vil gjenoppta driften. Samtidig vil reisemulighetene fra Shanghai til resten av Kina fortsette å være begrenset. Skoler vil åpne på frivillig basis, og butikker og kjøpesentre kan operere med 75% av vanlig drift. Kinoer og treningssentre vil fortsatt være stengt.

Konservativt parti vinner stort i lokale valg i Sør-Korea

Partiet til Sør-Koreas president Yoon Suk-yeols, People Power Party (PPP), vant stort i landets lokalvalg på onsdag. Seieren ga partiet mandat til å gjennomføre flere planlagte reformer. De store seirene for PPP kommer tre måneder etter at Yoon såvidt vant presidentvalget i Sør-Korea mot DPs Lee Jae-myung.

Yoon fokuserte på planer for landets økonomi da han takket velgerne for støtten. Konkret pekte han på målsetninger om å gjenopplive landets økonomi og temme den stigende inflasjonen.

Partiet vant mer enn to tredjedeler av de viktigste byene og provinsene over hele landet. PPP tok syv av åtte storbyer, inkludert Seoul og Busan, mens opposisjonspartiet Democratic Party (DP) bare vant i byen Gwangju. Seouls ordfører Oh Se-hoon ble gjenvalgt med 59,1 % av stemmene, og slo opposisjonens tidligere leder Song Young-gil med nesten 20 prosentpoeng. På provinsnivå vant PPP fem av ni provinser, med Nord- og Sør-Gyeongsang, Nord- og Sør-Chungcheong og Gangwon. Imidlertid tok opposisjonspartiet Gyeonggi, den mest folkerike provinsen i landet, og vant også i Nord- og Sør-Jeolla og Jeju.