Kinesisk brobygging i Himalaya, kontroversiell pakistansk TV-stjerne, og rekordlav rupi

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Bekymringer over kinesisk brobygging i Himalaya

India og Kina har de siste årene vært i en fastlåst grensetvist i områder som ligger mellom den indiske delstaten Ladakh og Vest-Tibet. Området ligger langs den omstridte Line of Actual Control (LAC), som siden krigen mellom India og Kina i 1962 har markert den faktiske grensene mellom de to landene. Begge land gjør krav på områder som ligger på motsatt side av LAC, og dette har ført til gjentatte trefninger og spenninger mellom de to stormaktene. Særlig har trefningene i Galwan-dalen i 2020, hvor flere titalls soldater på begge sider mistet livet, skapt en spent situasjon mellom landene. I tillegg har bygging av infrastruktur på kinesisk side ved blant annet den naturskjønne Pangong-sjøen utløst bekymringer både i India og USA.

Nylig gikk den amerikanske generalen Charles Flynn ut i indiske medier og kritiserte Kinas fremferd i grenseområdet, og mente at dette ville føre til en destabilisering av regionen. General Flynn, med ansvar for Asia- og stillehavsregionen, ble kraftig irettesatt av talspersonen for det kinesiske utenriksdepartementet, Zhao Lijian, som dagen etter gikk ut og beskyldte Flynn for å helle bensin på bålet. Ifølge talsperson Lijian har både kinesiske og indiske militære styrker blitt enige om nedtrapping i de aktuelle grenseområdene. Rapporter viser imidlertid at Kina stadig bygger ut sin militære infrastruktur langs grensen, og sist måned kom det frem at en ny bro er under oppføring over en innsnevring i Pangong-sjøen.

Embed from Getty Images

Kontroversiell pakistansk TV-“pastor” er død

En av Pakistans mest omstridte TV-personligheter, Aamir Liaquat Hussain, døde denne uken. Hussain ledet flere av Pakistans mest omtalte TV-programmer i nyere tid, hvor det gjerne var en kombinasjon av religiøs forkynnelse, ispedd uthenging og trusler mot både journalister og andre fremtredende personer. Til tross for å ha levd et turbulent liv selv, med blant annet flere havarerte ekteskap, samt påstander om både vold og rusmisbruk, inneholdt Hussains programmer ofte tirader med grove anklager om blasfemi, forræderi og utukt rettet mot enkeltpersoner. Hussain ble bannlyst fra TV i 2017 på grunn av hatprat, og et av hans mest kontroversielle TV-øyeblikk må være da han i 2013 ga bort foreldreløse babyer på TV.

Hussain hadde også en karriere i politikken, og satt som medlem i det pakistanske parlamentet i perioden 2002-2008. Hussain var også minister for religiøse saker under regjeringen til den tidligere generalen Pervez Musharraf, og var fra 2018 med i Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI), partiet til den nylig avskjedigede statsministeren Imran Khan.

Rekordlav rupi

Den indiske rupien sank kraftig mot den amerikanske dollaren denne uken, og en dollar gikk for under 80 rupi på sitt laveste. Svekkelsen av den indiske valutaen skjer blant annet på bakgrunn av økte oljepriser som følge av krigen i Ukraina. India er avhengige av å importere olje for å dekke sitt energibehov, og nesten 85% av Indias forbruk kommer fra import. Økte priser og en stigende inflasjon i den indiske økonomien har ført til at den indiske sentralbanken har satt opp renten for fjerde gang i år, i et forsøk på å bremse valutafallet og styrke økonomien i landet.

Til tross for at flere er bekymret for hvordan den indiske økonomien vil utvikle seg i tiden fremover, understreket den indiske sentralbanksjefen Shaktikanta Das nylig at India er rustet til å takle de økonomiske utfordringene landet nå opplever. Das understreket at selv om den indiske rupeen har svekket seg kraftig den siste tiden, klarer den seg fortsatt bra sammenlignet med andre fremvoksende økonomier. Den indiske sentralbanken fremholder at de forventer at den indiske økonomien vil vokse med 7,2% i år.