Feiring av uavhengighet, flom i Pakistan og 50 år siden tvangsutsendingen fra Uganda

Fra ett til to land: India og Pakistan er fortsatt uenige om hvor grensen mellom de to landene bør gå. Her fra den tradisjonelle grensesermonien ved Wagah, India. Illustrasjonsfoto: Alexander Engedal Gewelt

Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

75 år med uavhengighet

Neste uke (14. og 15. august) markerer India og Pakistan 75 år som uavhengige nasjoner, etter at britene ble presset ut av uavhengighetsbevegelsen i det som da var India i 1947. Etter nesten 200 år under britisk styre ble det indiske subkontinentet delt i to, mellom det muslimskdominerte Pakistan i vest, samt i øst (dagens Bangladesh) og India, med sin majoritet av hinduer. Oppdelingen ble annonsert ved midnatt den 14. august, uten at innbyggerne i de nye landene visste hvor grensene gikk på forhånd. De nye grensene førte til en folkevandring verden knapt har sett maken til, da hinduer i Pakistan og muslimer i India flyktet i hver sin retning over de nye grensene. Det er anslått at mer enn 12 millioner mennesker la på flukt, hvor hundretusenvis av mennesker ble drept i regelrette massakrer begått av hinduer og muslimer på begge sider. Antall døde som følge av kaoset som oppstod etter delingen (“Partition”) er vanskelig å fastslå med sikkerhet, men enkelte estimater tyder på at det er snakk om over en million. Forholdet mellom de to landene er i dag anstrengt, og siden 1947 har landene opplevd flere kriger og konflikter på bakgrunn av grensene som ble trukket for 75 år siden.

Betent naboskap til tross, både India og Pakistan forbereder i disse dager (hver sine) storstilte feiringer av 75-årsjubileet, et jubileum som har satt dype og langvarige spor i flere generasjoner med indere og pakistanere. BBC World Service slapp nylig denne podcasten, hvor journalist Kavita Puri undersøker hvordan tredjegenerasjons innvandrere fra Sør-Asia i Storbritannia fortsatt preges av hendelsene for 75 år siden.

Det er også verdt å merke seg at Senter for utvikling og miljø (SUM) ved Universitetet i Oslo avholder seminaret South Asia @ 75: Memories, Perspectives, Identities, and Complexities den 18. august.

Fra ett til to land: India og Pakistan er fortsatt uenige om hvor grensen mellom de to landene bør gå. Her fra den tradisjonelle grensesermonien ved Wagah, India. Illustrasjonsfoto: Alexander Engedal Gewelt

Flom i Pakistan

Mer enn 500 mennesker har mistet livet etter flere voldsomme flommer i Pakistan denne sommeren, og særlig hardt rammet er den sørvestlige provinsen Balutsjistan. Siden juni har en usedvanlig kraftig monsun forårsaket plutselige flommer, som har ødelagt opp mot titusenvis av hus, og fordrevet tusenvis av mennesker fra hjemmene sine. Mange har mistet alt de eier, avlinger har gått tapt, og mange har måttet vente i dagevis på hjelp fra myndighetene og andre hjelpeorganisasjoner.

Meteorologer anslår at årets monsun bar med seg hele 133% mer nedbør enn normalt, og klimaeksperter og lokale meteorologer advarer mot at landet er svært sårbart overfor fremtidige klimaendringer, og at myndighetene må ta hensyn til at infrastruktur både i byer og på landsbygda per dags dato ikke er tilpasset klimaendringene. I storbyen Karachi lå gater under vann i flere dager som følge av regnet, noe som skapte store trafikale problemer, og førte til en strømkrise i deler av byen.

Embed from Getty Images

50 år siden Idi Amin utviste personer med asiatisk bakgrunn

Ikke alle jubileer og markeringer gir grunn til å feire, men starten av august markerer også 50 år siden den ugandiske diktatoren Idi Amin tvangsutsendte personer med asiatisk bakgrunn. Siden 1800-tallet hadde det britiske imperiet rekruttert kontraktsarbeidere fra koloniene, hvor brorparten kom fra Sør-Asia, til å reise til det østafrikanske protektoratet ved Victoriasjøen hovedsaklig for å bygge jernbane. Mange av arbeiderne valgte å bli igjen i Uganda etter at jernbanen sto ferdig, og mange indere gjorde det forretningsmessig godt frem til utkastelsen i 1972.

Den 4. august i 1972 annonserte Idi Amin at alle med asiatisk bakgrunn måtte forlate landet innen 90 dager, og de fikk kun lov til å ha med seg én koffert og penger tilsvarende 50 pund. Så mange som 80.000 personer med sørasiatisk bakgrunn måtte pakke kofferten og flykte, under det som var høyst dramatiske og traumatiske omstendigheter. På 1980-tallet fikk de tvangsutsendte imidlertid tilbud om å vende tilbake igjen av den da- og nåværende presidenten Yoweri Museveni. Tusenvis valgte å returnere, og fikk tilbake forretningene de hadde tapt et tiår tidligere. Noen av disse historiene kan du høre i denne ukens History Hour-podcast fra BBC.

Embed from Getty Images