Toppmøte i Samarkhand, oppmykning i narkokrigen på Filippinene og sportslig opptur for Sri Lanka

Fra den berømte Registan-plassen i Samarkhand, Usbekistan. Illustrasjonsfoto: Gustavo Jeronimo / CC 2.0

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.

Mulig dialog mellom India og Pakistan?

Denne uken avholdes det årlige forumet til organisasjonen Shanghai Cooperation Organisation (SCO) i den historiske byen Samarkhand i Usbekistan. SCO er en regional organisasjon med fokus på samarbeid innenfor politikk, økonomi og sikkerhet mellom land i Vest-, Sentral og Sør-Asia, og hvor Russland og Kina ansees som de primære drivkreftene. SCO har per dags dato ni faste medlemsland, i tillegg til blant annet observatørland og såkalte dialogpartnere, og i år er det knyttet store forventninger til hva som vil komme ut av møtet når det gjelder forholdet mellom India, Pakistan og Kina. I tillegg til Kinas president Xi Jinping, er både Indias statsminister Narendra Modi og Pakistans statsminister Shehbaz Sharif ventet å delta på møtet, og enkelte spekulerer nå i om dette kan danne grunnlaget for fremtidig dialog mellom de to landene.

Det historisk dårlige forholdet mellom India og Pakistan har ført til mange konflikter siden landene ble uavhengige fra britene for 75 år siden. Ettersom India skal være vertsnasjon for neste års SCO-møte er det derfor knyttet spenning til hvorvidt begge lands ledere vil se på dette som en mulighet til å få i gang igjen den per nå fastlåste dialogen mellom landene.

Fra den berømte Registan-plassen i Samarkhand, Usbekistan. Illustrasjonsfoto: Gustavo Jeronimo / CC 2.0

Nedskalering av krigen mot narkotika på Filippinene

Den relativt nyvalgte presidenten på Filippinene, Ferdinand Romualdez Marcos Jr. (også kjent som Bongbong), uttalte nylig i et intervju med den berømte programlederen Toni Gonzaga at han ville føre en mindre brutal narkotikapolitikk enn sin forgjenger Rodrigo Duterte. Myndighetene har nå, ifølge Marcos Jr, etablert en arbeidsgruppe som skal se nærmere på tiltak knyttet til forebyggende arbeid og rehabilitering, i stedet for kun rå makt i møte med ulovlig omgang med dop. En slik politikk vil, ifølge Marcos Jr., legge vekt på å lære unge mennesker om ulempene med rus, i tillegg til å hjelpe og behandle personer med rusavhengighet. Krigen mot narkotika som ble igangsatt av den forrige presidenten er anslått å ha kostet mer enn 10.000 menneskeliv siden 2016.

Marcos Jr., sønn av tidligere diktator Ferdinand Marcos, har foreløpig nektet å fordømme sin forgjengers brutale narkokrig, og har i tillegg ytret seg kritisk til at den internasjonale straffedomstolen (ICC) skal etterforske det de mener kan være forbrytelser mot menneskeheten begått av myndighetene og sikkerhetsstyrker i kampen mot ulovlig dop. Filippinene trakk seg ut av ICC i 2019 etter at det ble kjent at domstolen ønsket å åpne etterforskning mot landets håndtering av krigen mot narkotika.

Embed from Getty Images

Etterlengtet opptur for Sri Lanka

Det srilankiske cricketlandslaget vant denne uken Asia Cup-tittelen, etter en spennende finale mot Pakistan. Dette var Sri Lankas sjette seier i den prestisjefylte turneringen, som har holdt det gående mer eller mindre annet hvert år siden 1984. Seieren kommer som en positiv opptur for Sri Lanka, ettersom landet befinner seg i en dyp økonomisk krise, og hvor demonstranter tidligere i sommer stormet presidentpalasset og tvang daværende president Gotabaya Rajapaksa i midlertidig landflyktighet. Skyhøy inflasjon, drivstoff- og matmangel har gitt srilankere lite å juble for den siste tiden, og nåværende president (og tidligere statsminister), Ranil Wickremesinghe var raskt ute på Twitter med sine gratulasjoner, i tillegg til å peke på at seieren kan brukes som motivasjon for landet i tiden fremover. Årets turnering gikk i det såkalte T20-formatet, som er cricketens sprintøvelse, og hvor kampene varer i omtrent tre timer.

Hvorvidt Sri Lanka finner en farbar vei ut av krisen er foreløpig usikkert, men med nok en tittel i baklomma og 200.000 dollar i prispenger har det srilankiske landslaget i hvert fall sikret et lite økonomisk og sportslig plaster på såret.